Innenriks

MDG etter forklaring om mulig ulovlig oljeutbygging: – Fikk frysninger

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har slått fast at oljeutbygginger kan være i strid med grunnloven. Torsdag forklarte de standpunktet.

Partileder i Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, vil at Norge skal gi en form for Marshall-hjelp til Ukraina. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tidligere denne måneden slo Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) fast at regjeringen kan ha godkjent flere oljeutbygginger som er i strid med grunnloven og menneskerettighetene.

Det skjedde etter at NIM, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet, ble bedt om å vurdere hvordan det såkalte klimasøksmålet i Høyesterett vinteren 2020 bør følges opp.

Kontrollorganet tar til orde for at slike godkjennelser, gitt etter dommen i Høyesterett, bør behandles på nytt.

På initiativ fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) redegjorde de for vurderingen i energi- og miljøkomiteen.

– Det ga frysninger nedover ryggen å høre hvor tydelige menneskerettsekspertene er i denne saken, sier MDG-leder Une Bastholm i en epost til NTB.

– I rolige, juridiske, saklige analyser har de kommet fram til at dagens oljeforvaltning bryter med Grunnloven og demokratiske rettsprinsipper om åpenhet, og ikke gir barn den medvirkningen de har rett på, sier Bastholm.

Høyre og Fremskrittspartiets representanter vil ikke støtte at tillatelser trekkes tilbake, i påvente av en utredning av utslippene, skriver VG.

– Konsesjonene er gitt etter et regelverk, og å trekke tilbake disse nå, blir ikke riktig. Dette vil ikke få stor oppslutning på Stortinget, sier Ove Trellevik, som er Høyres talsperson på olje og gass, til avisa.

Han mener regjeringen må følge opp dommen fra Høyesterett ved å lage nye regler for saksbehandlingen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen