Innenriks

Flere partier vil øke sosialhjelpen – regjeringen stritter imot

SV, Rødt og Venstre ønsker seg økte satser for økonomisk sosialhjelp. Regjeringen har ingen planer om endring.

Venstre (her ved nestleder Sveinung Rotevatn) og Rødt (ved førstenestleder Marie Sneve Martinussen) er blant partiene som ønsker seg økt sosialhjelp – enten fast eller midlertidig. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Vi ønsker en gradvis opptrapping av sosialhjelpen. Vi har tidligere sagt at vi vil styrke den med 10 prosent av gangen, sier nestleder Kirsti Bergstø i SV til NRK.

Partiet ønsker å øke sosialhjelpen til nivået for SIFOs referansebudsjett. Det ville innebære en økning fra dagens veiledende satser, 6.550 kroner, opp til 10.550.

Førstenestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt krever at sosialhjelpen økes med 10 prosent over fire år.

– Et absolutt minimumskrav i revidert nasjonalbudsjett må være å justere årets satser med prisveksten, sier Martinussen.

Partiene får støtte fra nestleder Sveinung Rotevatn i Venstre, som åpner for en midlertidig økning av minstesatsene for livsopphold. Regjeringen er uenig.

– Vi har ingen planer om en ekstraordinær økning av satsene nå. Vi har tillit til at kommunene vil følge opp på en god måte i tråd med sosialtjenesteloven, sier statssekretær Stian Nyhus i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Saken fortsetter under videoen

Utenom matvarer har de store prisøkningene funnet sted innen strøm, bolig og drivstoff – områder som uansett ligger utenfor de statlige veiledende satsene, påpeker han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen