Innenriks

Rapport: Regjeringens politikk bommer på egne klimamål

Miljøstiftelsen Zero mener regjeringens klimamål ikke kommer til å føre oss fram til målet om å minst halvere utslippene innen 2030.

– Det regjeringen har vedtatt er bare en brøkdel av det som må til, sier leder Sigrun Gjerløw Aasland i Zero til Aftenposten.

Regjeringens mål innebærer at utslippene må kuttes fra dagens nivå på rundt 49 millioner tonn til 23 millioner. Med dagens politikk vil utslippene i 2030 være 44,1 millioner tonn, ifølge Zero.

I rapporten lister Zero opp en rekke tiltak som kan bidra til at klimamålet blir nådd innen 2030. Dette er blant tiltakene som skisseres i ulike sektorer:

  • Industrien kan kutte 5,6 millioner tonn CO2 ved blant annet karbonfangst og overgang til ikke-fossile energikilder.
  • Olje og gass (6,5 millioner tonn): elektrifisering av sokkelen og en omstillingsavgift.
  • Transport (3,2 millioner): krav om elfly på innenriksruter, sikre ladestasjoner og stasjoner for fylling av hydrogen og biogass for transportnæringen.
  • Maritim (2,4 millioner): CO2-fond for finansiering av ombygging av skip, ladestasjoner og landstrøm, strengere miljøkrav.
  • Jordbruk (1,4 millioner): færre kyr, forbud mot salg av billig kjøtt.
  • Utslippskutt i andre sektorer utgjør 2 millioner tonn.

– Det er krevende å nå målene, men vi har sagt at vi skal det. Regjeringen må ikke velge alle disse tiltakene. Men hvis ett tiltak skal fjernes, må noe annet inn for å kutte tilsvarende, sier Aasland.

Rapporten overrekkes klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) på et arrangement onsdag.

– De tingene Zero tar tak i er klokt og fornuftig. Så er det ikke dermed sagt at vi skal gjøre det akkurat slik. Dette må være en nøye prosess som blir gjennomgått fra vår side, sier Eide til avisen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen