Innenriks

Fremdeles 115.000 barn med vedvarende lavinntekt i 2020

115.000 barn tilhørte i 2020 en husholdning med vedvarende lav inntekt. Det er en andel på 11,7 prosent av alle barn og en like stor andel som året før.

Av Isabel Bech/NTB

Andelen holdt seg stabil fra 2019, men Statistisk sentralbyrå (SSB) påpeker at dette er det høyeste nivået de har observert i perioden de har statistikk for.

Det kan dermed se ut til at økningen har stoppet opp, men det gjenstår å se om dette blir en varig trend, påpeker SSB.

– De siste to årenes nedgang i årlig lav inntekt blant barn kan peke i den retning, men her vil flere andre forhold ha betydning, skiver de.

– Barnetrygden må opp

Regjeringens budsjettpartner SV vil be om at barnetrygden settes opp i høstens budsjettforhandlinger.

– Det er det mest målrettede og effektive virkemiddelet for å redusere fattigdommen blant barnefamilier, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Solberg-regjeringen økte barnetrygden for barn under seks år, og det kan ha påvirket i positiv retning, ifølge SSB.

Blant barn under seks år var 12,6 prosent i lavinntektshusholdninger i 2020, som er en liten nedgang fra 12,7 året før. Blant 6–10-åringene er lavinntektsandelen den samme som i 2019 (12,2 prosent), mens den har økt blant de eldste barna til 10,9 prosent i 2020.

– Siden vi ikke ser tilsvarende nedgang i lav inntekt blant eldre barn, er det nærliggende å peke på at de siste årenes økning i barnetrygd for de minste barna kan ha virket positivt inn, skriver SSB.

KrF var med på å øke barnetrygden for barn under seks år.

– Disse tallene viser at å prioritere økning i barnetrygden er veien å gå. Hvis regjeringen mener alvor med at de vil løfte lavinntektsfamiliene og utjevne forskjellene i samfunnet, ja, da må de fortsette å øke barnetrygden, sier partileder Olaug Bollestad.

Foreslår 300 kroner mer i måneden

Redd Barna kaller tallene en fallitterklæring for velferdsstaten.

– Når strømmen, maten og bensinprisene nå i tillegg er rekordhøye, rammer det de fattigste familiene hardest, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.

De etterlyser at regjeringen hever barnetrygden for barna over seks år. Redd Barna får støtte fra Rødt, som foreslår å øke barnetrygden med 300 kroner i måneden for barn fra seks år.

– Forslaget behandles i Stortinget nå, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.

Også Kirkens Bymisjon reagerer på tallene og utfordrer barneminister Kjersti Toppe til å halvere antall barn som lever i fattigdom innen neste valg.

Årlig lav inntekt gikk noe ned

For å regnes som en husholdning med vedvarende lav inntekt må inntektene ha vært lave over tre år. Andelen barn i husholdninger med årlig lav inntekt gikk ned for andre år på rad i 2020. Også andelen personer i slike husholdninger gikk litt ned.

2020 var det første året av koronapandemien. Ulikheten i inntekter holdt seg omtrent på samme nivå som året før, mens barnefamilier hadde en liten realvekst i sine inntekter.

Størst andel i Sarpsborg

Blant kommunene er den største andelen barn med lav inntekt i Sarpsborg, etterfulgt av Fredrikstad. Blant kommuner som har hatt en relativt stor økning over en femårsperiode, er Stavanger (inkludert Finnøy og Rennesøy), Sandnes og Sandefjord.

Den mest positive utviklingen er i Oslo, hvor økningen i andel barn har stoppet opp etter 2017. Etter to år med litt nedgang er andelen 17,2 prosent i 2020, under nivået fra 2015.

Saken fortsetter under videoen

Barn med innvandrerbakgrunn

Hele seks av ti barn i lavinntektshusholdninger har innvandrerbakgrunn.

– Økningen i lav inntekt vi har sett blant disse barna de siste årene, har en klar sammenheng med at disse barna ofte tilhørere store husholdninger og der foreldrene har en svak tilknytning til arbeidsmarkedet, skriver SSB.

Fordelt på ulike land er det i antall fremdeles flest barn (11.000) med lav inntekt fra Somalia, mens andelen er høyest for barn med syrisk bakgrunn med 85 prosent eller litt over 10.000 barn.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen