Innenriks

Zelenskyj talte til Stortinget: Vi deler ikke grense, men har en felles nabo

Ukrainas president ble ønsket velkommen i Stortinget med stående applaus. Han ba om mer norsk støtte i kampen mot Russland og trakk i historiske tråder.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj taler til Stortinget.
Foto: Heiko Junge / POOL / NTB

Av NTB-Isabel Bech, Anders R. Christensen, Kenneth Kandolf Haug og Fredrik Moen Gabrielsen

Saken er opdatert

Stortingssalen brøt ut i full applaus da Volodymyr Zelenskyj dukket opp på storskjermene onsdag ettermiddag. Den ukrainske presidenten svarte med å ta seg til hjertet og nikke.

Zelenskyj påpekte at selv om Norge og Ukraina ikke har felles grenser, så har landene Russland som felles nabo som står mot våre felles verdier.

– Dere i Norge opplever også nye trusler ved grensen til Russland. De har bygget opp veldig store militærstyrker i Arktis som ikke kan forklares med sunn fornuft. Mot hvem og hvorfor gjør de dette, sa han.

Ba om våpen

Zelenskyj ba Norge om å bidra med våpen og skru opp sanksjonene mot Russland. Han nevnte blant annet våpensystemer som kan bidra til å senke skip og ødelegge militære kjøretøy.

– Våpnene dere kan hjelpe oss med, vil kunne hjelpe oss i kampen for vår frihet og deres frihet, sa den ukrainske presidenten, som også ba Norge om å nekte russiske skip å legge til havn.

– Den eneste måten å få Russland til å søke frihet på, er å flere sanksjoner. Jeg er trygg på at et land som deler ut Nobels fredspris hvert år, forstår betydningen av fred bedre enn noe annet land, sa han.

Se video: Den ukrainske byen Byshiv har blitt lagt i ruiner etter den russiske krigføringen.

Inviterer til barnetog

Han snakket også om de enorme ødeleggelsene som preger hjemlandet som følge av russiske bomber og granater. Norske myndigheter ble invitert til å bidra til gjenoppbyggingen av landet, når det blir tid for det.

Zelenskyj trakk også fram Norges feiring av nasjonaldagen og sa at det er en vakker tradisjon å arrangere barnetog for alle barn i Norge.

– I år vil dere også ha ukrainske barn i disse togene, barn som har flyktet og søkt tilflukt i Norge.

– Når vi igjen har fred i Ukraina, ønsker jeg å invitere dere til å delta i et slikt tog i Kyiv på en av våre nasjonale høytider for å feire vår felles fred og våre barns fremtid, sa Zelenskyj.

Trakk fram vikinghistorie

Zelenskyj dro fram både kongesagaer og frigjøringen av Finnmark i sin tale til de norske folkevalgte.

– For tusen år siden var norske vikinger våre gjester i Kyiv, og deltok i dannelsen av Kyiv-riket. Rus’ og Ukraina ble kalt Gardariket i sagaene, sa han.

Han kalte dette Norges og Ukrainas felles arv. Videre pekte han på Harald Hardrådes første kone – Jelisaveta Jaroslavna, populært kalt Ellisiv av Kyiv. Med henne fikk Hardråde to døtre, født i 1046. Den ukrainske presidenten begikk en liten kunstnerisk frihet da han kalte Jaroslavna mor til Olav Kyrre, da han var barn av Harald Hardrådes andre kone, Tora Torbergsdatter.

– Vi forsvarer vår historie i fellesskap. For 77 år siden var en ukrainer fra Sumy den første allierte soldaten som satte fot i Kirkenes, sier Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten er etter hvert blitt kjent for å trekke historiske paralleller i sine taler til verdens nasjonalforsamlinger.

Historisk

Zelenskyj har de siste ukene talt til nasjonalforsamlinger i en rekke vestlige land, blant annet USA, Tyskland, Danmark og Sverige. Onsdag var det altså Stortingets tur.

Kun ved to tidligere anledninger har utenlandske gjester fått tale i stortingssalen.

Winston Churchill var den første da han besøkte Norge i 1948. Så skjedde det igjen i 2014. Den neste anledningen kom ikke før 2014, da danske Folketingets formann Mogens Lykketoft og den svenske Riksdagens talmann Per Westerberg talte under 200-årsjubileet for den norske grunnloven.

– Sterk tale

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ble rørt av Zelenskyjs tale. Regjeringen vil gå gjennom den ukrainske presidentens forespørsler. Men det er uaktuelt å stenge havnene for russiske skip, understreker han.

– Vi har en lang kyst, og vi har et omfattende fiskerisamarbeid i nord. Vi følger nøye med på hvem som seiler inn i norske havner, men har per i dag ingen planer om å stenge norske havner, sier Støre til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg synes det var en sterk tale. Hun tror situasjonen i Ukraina og det faktum at det har kommet mange ukrainske barn til Norge, vil prege årets 17. mai.

– For det handler om grunnverdiene som frihet og fred. Jeg tror vi kommer til at ukrainske flagg kommer til å være et viktig tema på vår 17. mai-feiring, sier Solberg til NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen