Innenriks

Økokrim varslet om mistenkelige transaksjoner mellom Norge og Russland

Økokrim er blitt varslet om mulige brudd på sanksjonene og om mistenkelige overføringer mellom Norge og Russland etter at krigen brøt ut.

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Sven Arild Damslora, som leder Enheten for finansiell etterretning i Økokrim, sier til Dagbladet Børsen at det etter sanksjonene som EU vedtok 15. mars, og som ble innført i norsk rett fra 18. mars, er spesielt viktig å være årvåken på mistenkelige transaksjoner mellom Norge og Russland.

– Hvorvidt sanksjonerte russere har brukt Norge, blir ren spekulasjon. Men muligheten er der, og man må være veldig oppmerksom på dette, sier Damslora.

Han vil ikke kommentere spesifikt rapportene om mistenkelige transaksjoner den siste tida mellom Norge og Russland.

– I utgangspunktet er det mange av de samme kjennetegnene ved transaksjoner knyttet til omgåelse av sanksjoner som en ser når det gjelder hvitvasking og flytting av midler som stammer fra utbytte av kriminalitet. Det er utfordringer med å finne ut av hvem som egentlig står bak, og aktørene må undersøke om det også er grunn for å rapportere til oss, sier Damslora.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen