Innenriks

Første klimastreik etter at samfunnet åpnet

Fredag var det skolestreik for klima for første gang siden samfunnet åpnet. I Norge streiket barn og unge i Oslo, Ås, Stavanger, Bergen og Tromsø.

– Når barn og unge reiser seg i protest mot fortsatt ødeleggelse av kloden fordi voksenpolitikerne har sovet i timen, så mener jeg at det er en bedre investering i fremtiden enn en hvilken som helst skoletime, sier talsperson Ulrikke Torgersen i Grønn Ungdom til NTB.

Sammen med flere titalls barn og unge møtte hun opp foran Stortinget i Oslo fredag for å streike for klima. Representanter fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) var også til stede, blant annet partileder Une Bastholm og stortingsrepresentantene Lan Marie Berg og Rasmus Hansson.

Nestleder Sofie Marhaug (R) i energi- og miljøkomiteen på Stortinget er glad for å se at skolestreikerne er tilbake og understreker at politikere nå må vise handlekraft.

– Dette er ikke tida for å åpne nye oljefelt som først går i gang om mange år, for så å forlenge oljealderen i flere tiår. Dagens politikk svikter de som streiker rundt om i landet, sier Marhaug.

Det var den svenske klimaaktivisten Gretha Thunberg som kunngjorde skolestreiken på Twitter i januar.

– Bli med og streik for klima og rettferdighet, og krev av makthavere prioriterer klima, skrev hun.

Streiken organiseres i regi av ungdomsbevegelsen Fridaysforfuture, og land fra hele verden er med. I Norge ble det arrangert skolestreik i de fem kommunene Oslo, Ås, Stavanger, Bergen og Tromsø.
(©NTB)

Mer fra Dagsavisen