Innenriks

FHI: Koronaepidemien har passert toppen

Smittespredningen er fortsatt på et høyt nivå, men koronaepidemien har passert toppen og viser en klart synkende trend, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Selv om epidemien har passert toppen, kan det fortsatt i noen uker til ventes mange innleggelser av pasienter på grunn av covid-19, særlig i de øvre aldersgruppene, skriver FHI i sin ukerapport.

– Det vil fortsatt være en betydelig belastning på helsetjenesten som følge av mange pasienter og høyt sykefravær, skriver de.

FHI ber kommunene om å fortsatt følge situasjonen og være årvåkne for forverring av epidemien og for utbrudd i helseinstitusjoner.

Det er så langt rapportert om 373 nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 11, en nedgang på 29 prosent fra 524 i uke 10.

I uke 11 var antall nye pasienter innlagt per 100.000 personer høyest i aldersgruppene 85 og eldre og 75–84 år, men trenden var nedadgående. Blant øvrige aldersgrupper var trenden relativt stabil eller nedadgående.

24 pasienter ble innlagt på intensivavdeling i uke 11, ned fra 37 uken før.

Influensaviruset er i utbrudd i Norge nå. Antall smittede er svært lavt for årstiden, men økningen fra de siste ukene fortsetter, og det er en kraftig oppgang fra 2,3 prosent til 5,8 prosent i forrige uke.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen