Innenriks

SV krever redegjørelse fra Vestre om Telenors Myanmar-salg

SV har sendt inn en formell anmodning om at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) redegjør om Telenors salg av sitt myanmarske datterselskap.

– Situasjonen i Myanmar er svært alvorlig. Hvis militærregimet får tilgang til brukerdata til millioner av innbyggere i Myanmar på grunn av Telenors salg, kan dette brukes til forfølgelse og grove brudd på menneskerettighetene. I tilfelle vil staten som største eier i Telenor vil være direkte ansvarlig, sier SV-representant Torgeir Knag Fylkesnes.

Han understreker at det er Stortinget som vedtar statens eierskapspolitikk, som blant annet er underlagt prinsipper om menneskerettigheter.

– Stortinget må få redegjort for hvilke vurderinger regjeringen har gjort i denne saken, og hvorfor regjeringen ikke har grepet inn og stoppet salget, sier Fylkesnes.

Myanmars myndigheter godkjente nylig salget av Telenor Myanmar til libanesiske M1 Group, og med det overføringen av dataopplysninger om 18 millioner brukere.

Den lokale majoritetseieren er Shwe Byain Phyu, som er blitt anklaget for å ha tette bånd til militærjuntaen i Myanmar. Om kort tid vil Shwe Byain Phyu eie 80 prosent av aksjene i Telenor Myanmar.

Telenor har presisert at avtalen de har inngått, kun er mellom dem og M1.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: