Innenriks

Enoksen om Stoltenbergs Nato-exit: Tror det er et ønske om kontinuitet

Til høsten går Jens Stoltenberg av som Natos generalsekretær. Forsvarsministeren sier han blir overrasket om ikke Nato-kolleger ønsker kontinuitet i alliansen.

Av Marie De Rosa/NTB

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) ble bedt om å kommentere Jens Stoltenbergs avgang som Natos generalsekretær da han møtte pressen i Brussel onsdag morgen.

Stoltenberg har denne posisjonen fram til 30. september.

På spørsmål om han har hørt fra kolleger i Nato at de ønsker at Stoltenberg fortsetter i rollen som generalsekretær, svarer Enoksen:

– Jeg vil jo bli overrasket hvis det ikke er et ønske om det i situasjonen vi står i, å ha kontinuitet og stabilitet, sier Enoksen.

– Så er det opp til Jens Stoltenberg. Han har sagt ja til en ny jobb.

Enoksen vil ikke svare på hva han selv mener om saken.

– Jens Stoltenberg har gjort en fantastisk jobb som generalsekretær i Nato, og det er en krevende situasjon vi nå står i. Men å spekulere i hvem som blir hans etterfølger, det vil jeg ikke gjøre, sier Enoksen.

Delte meninger i Nato

NTB har tidligere skrevet at det er delte meninger i Nato om hvor realistisk det er at Stoltenbergs periode blir forlenget etter at han ble utnevnt som sentralbanksjef i Norge.

Flere har avvist det som usannsynlig og vist til at Stoltenberg bør tas på sitt ord når han selv sier at han vil hjem. Andre har ment at Stoltenberg tvert imot er under et relativt tungt press for å fortsette, ikke minst på grunn av behovet for en stø hånd på rattet i den situasjonen som har oppstått.

Etter det NTB kjenner til, har flere allierte tatt opp spørsmålet direkte med Stoltenberg for å forsøke å overtale ham til å bli værende. Dette skal ha skjedd også etter at han ble ansatt som ny sjef for Norges Bank.

Takket Stoltenberg

Stoltenberg leder denne uken et ekstraordinært forsvarsministermøte på Natos hovedkvarter i Brussel, hvor også Enoksen er til stede.

Onsdag morgen tok han blant annet imot den amerikanske forsvarsministeren, Lloyd Austin, som benyttet anledningen til å takke Stoltenberg for hans lederskap i Nato.

– La meg takke deg i forkant for ditt fortsatte, stødige lederskap. Vi setter pris på det lederskapet, særlig i en tid som dette. Basert på dette lederskapet har vi kunnet ta raske beslutninger som har vært veldig gjennomtenkte, og å handle raskt på de beslutningene, sa Austin til pressen.


(©NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: