Innenriks

Støre spår surt samarbeidsklima med Russland i nord

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mente det lå store muligheter i et godt samarbeid med Russland i nordområdene, men naboskapet er satt kraftig tilbake.

– Alt samarbeid blir satt tilbake når vi har et naboland i nord som er engasjert i en angrepskrig i Europa. Jeg har opplevd samarbeid med Europa i gode tider og i vanskelige tider. Vi er naboer, det kan vi ikke oppheve. Men nå blir mulighetene for å gjøre store og viktige ting sammen redusert, sier Støre til Klassekampen.

I 2011 kom Støre, som da var utenriksminister i Jens Stoltenbergs regjering, og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fram til en avtale om en delelinje i Barentshavet. Avtalen avsluttet en 40 år lang uenighet mellom landene.

Russlands krigføring i Ukraina har gjort et videre næringssamarbeid i nordområdene, som er rike på mineraler, olje og gass, fisk og sjømat, svært usikkert, ifølge Støre.

– Det påvirker også naboskapet og begrenser mulighetene til det viktige folk-til-folk-samarbeidet, sier Støre.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg mener Norge må vurdere forholdet til den mektige naboen i øst.

– Vi har fiskeriforhandlinger vi skal i gang med. Vi skal sørge for god og bærekraftig forvaltning av torsken i Barentshavet, vi skal sørge for lete- og redningsoperasjoner og mange andre ting. Nå må vi tenke nøye gjennom hva som skal være vår strategi i møte med Russland i årene framover, sier Solberg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen