Innenriks

Fylkestinget har vedtatt å oppløse Viken

Viken bestående av gamle Buskerud, Akershus og Østfold går som ventet inn for å søke regjeringen om oppløsning. – En historisk dag, sier Vikens fylkesordfører.

Det ble klart etter en lengre debatt i fylkestinget på Quality Hotel Gardermoen onsdag.

Spenningen i hva som skulle bli utfallet, ble i stor grad tatt ut da Arbeiderpartiet vedtok å gå inn for oppløsning på et representantskapsmøte i Viken Ap tidligere i februar.

Da ble det et klart flertall bestående av Ap, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Rødt i fylkestinget.

«En historisk dag»

– Dette er en historisk dag, og jeg vil rose fylkestinget for en konstruktiv debatt. Denne saken har skapt sterke skillelinjer. I dag er noen fornøyde og andre skuffet over delingsvedtaket. Det må vi respektere, sier fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) i Viken i en pressemelding.

Han legger til at Viken fylkeskommune skal fortsette å være «en solid og forutsigbar samfunnsutvikler». De tre nye fylkeskommunene Akershus, Buskerud og Østfold gjenopprettes fra 1. januar 2024, etter vedtak i Stortinget.

Fylkeskommunen sender søknad til Kommunal- og distriktsdepartementet innen 8. mars om delingsprosessen. Stortinget vedtar deretter deling av Viken fylkeskommune, og det skjer trolig innen sommeren.

– Rødt er veldig glad for at Viken endelig har vedtatt å oppløses. Nå raser Erna Solberg (H) sitt korthus sammen, og folk i Østfold, Buskerud og Akershus skal endelig høres, sier stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund (R).

Høyre: – Fullt kaos

Høyre Viken mener avgjørelsen er en tapt mulighet for fylket.

– Nå får vi flere år med kaos, og viktig utvikling blir satt på vent. Det kommer ikke innbyggerne i Viken til gode, sier gruppeleder Anette Solli i Høyre i Viken.

Asker Høyres Kari Sofie Bjørnsen påpeker overfor Budstikka at når innbyggerne ble spurt om oppløsningen er verdt pengene, svarte de nei. Det viser også avisens egen meningsmåling.

Solli påpeker at Viken som fylke fortsatt er i startfasen, og har kun eksistert i to år med pandemi. Hun sier en tung prosess med deling av fylket er i vente og mye vil være usikkert i tiden.

Viken fylke ble slått sammen 1. januar 2020. Da motsatte alle de tre fylkene seg tvangssammenslåingen, og fylkesrådet vedtok allerede høsten 2019 at de ville arbeide for å nedlegge Viken.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: