Innenriks

EUs klimasjef med Arktis-advarsel til Norge

EU-kommisjonens klimasjef Frans Timmermans gjør det klart at EU er motvillig til å bruke Arktis som leteområde – slik Norge gjør i dag.

– EU er motvillig til å se Arktis bli brukt som leteområde for naturressurser, sier Frans Timmermans til NTB.

EU-kommisjonens visepresident møtte onsdag norsk presse etter en samtale med statsminister Jonas Gahr Støre i Brussel (Ap).

Der ble Timmermans utfordret på om han mener Norge bør slutte å lete etter olje og gass i de arktiske områdene, slik kommisjonen legger opp til i sin nye Arktis-plan.

Timmermans poengterer at Arktis er et ekstremt sårbart område.

– Vi håper vi kan samarbeide med Norge på andre områder og om nye teknologier. Så håper vi at Arktis kan forbli så uberørt som mulig, sier han til NTB.

Bort fra russisk gass

Klimasjefen sier EU i tiden fremover vil jobbe hardt for å redusere sin avhengighet av gass fra Russland, blant annet ved å introdusere flere fornybare energikilder og styrke samarbeidet med andre gassprodusenter.

Det samme budskapet fremførte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen da hun møtte Støre tidligere onsdag.

Russland er den største leverandøren av gass til Europa, etterfulgt av Norge.

– Til syvende og sist har vi ikke noe annet valg, sier Timmermans, som legger til at han gjerne skulle fortsatt samarbeidet med Russland.

– Men president Putin gjør det umulig, sier han.

Skal fases ut

Gassprisene i Europa er for tiden skyhøye som følge av situasjonen i Ukraina og de varslede sanksjonene fra Vesten. Russland har dessuten holdt tilbake på sine gassleveranser til kontinentet de siste månedene.

Timmermans gjør det klart at det fortsatt er behov for norsk gass – inntil videre.

I likhet med von der Leyen viser klimasjefen til at gass er en energikilde i overgangsfasen til nullutslippssamfunnet. På sikt skal altså gassen fases ut.

– Som Støre sa: budskapet er «gi oss mer».

– Men det handler ikke bare om norske gassleveranser til Europa, og at det er til stor hjelp. Det handler også om å ha et felles syn på hvordan naturgass kan spille en viktig rolle i overgangen til nullutslippsøkonomien, med dekarbonisering av naturgass og karbonfangst- og lagring, som vil spille en stor rolle i det, sier Timmermans.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen