Innenriks

Huitfeldt: – Dette kan bli et vendepunkt i Europas historie

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener Russland begår et klart brudd på folkeretten og sier at det kan bli et vendepunkt i europeisk historie.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Dette kan bli et vendepunkt i Europas historie, sier Huitfeldt til NRK tirsdag morgen.

Huitfeldt skal tirsdag i møte med en rekke europeiske utenriksministre, og de skal i løpet av dagen vurdere om Russlands handlinger skal klassifiseres som en invasjon.

– Jeg vil komme tilbake med en mer konkret beskrivelse av situasjonen, sier hun.

I en epost til NTB skriver utenriksministeren at handlingene iverksatt av russerne er et uttrykk for manglende respekt for folkeretten og den rettsordenen som er bygget opp etter andre verdenskrig,

– Vi fordømte i går kveld den russiske beslutningen om å anerkjenne de selverklærte «folkerepublikkene» i Luhansk og Donetsk som selvstendige stater. Norge fordømmer også Russlands beslutning om å flytte styrker inn i Ukraina, opplyser hun.

Mandag anerkjente Russland utbryterregionene i Øst-Ukraina som egne stater, og mandag kveld ga president Vladimir Putin militær ordre om å sende det Russland omtaler som fredsbevarende styrker inn i området.

– Putins tale mandag kveld var svært urovekkende. Den russiske presidenten omskriver i praksis hele Ukrainas historie og anerkjenner ikke Ukraina som et land, til tross for at Russland selv i 1994 forpliktet seg til å respektere Ukrainas grenser. Denne typen historiefortelling hvor den russiske presidenten forsøker å påvirke Ukrainas demokratiske rett til å eksistere som land, er bekmørk, skriver hun til NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen