Innenriks

Flertall mener Stoltenberg bør melde seg ut av Ap

Et klart flertall av dem som har en mening om saken, mener Jens Stoltenberg bør melde seg ut av Arbeiderpartiet når han blir sentralbanksjef.

Snaut halvparten av de spurte – 47 prosent – mener Stoltenberg bør ta farvel med partiet, viser en undersøkelse Respons har gjort for VG. 33 prosent synes han kan fortsette å være medlem.

Holder man de 20 prosentene som ikke har noen mening om saken utenfor, er det altså et tydelig flertall som synes den påtroppende sjefen for Norges Bank ikke bør fortsette å være Ap-medlem.

Nestlederne Tina Bru i Høyre og Sveinung Rotevatn i Venstre mener Stoltenberg bør ta signalet fra undersøkelsen.

– Her er jeg enig med flertallet. Han skal inn i en særdeles viktig stilling, hvor det stilles helt særskilte krav til uavhengigheten. Det hadde vært et enkelt og symbolsk, men ryddig grep av han å melde seg ut av Arbeiderpartiet, skriver Bru i en SMS til avisen.

Selv om hun ikke tror det vil bety noe i praksis, peker Bru den opplevde uavhengigheten for Norges Bank. Rotevatn er på samme linje og mener det har noe å si å bryte formelle bånd.

Saken fortsetter under videoen

– Hvis han ikke skal være politiker lenger og vil fjerne all samkvem med Ap, så er det et poeng å markere det, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: