Innenriks

Eksperter advarer mot for stort frislipp

Flere eksperter er redd for at regjeringen tirsdag kveld åpner samfunnet for mye opp.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre og FHI-direktør Camilla Stoltenberg under pressekonferansen om koronasituasjonen i Norge fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg håper ikke regjeringen og helseministeren blir for utålmodige og slipper opp alle tiltak samtidig, sier medisinprofessor Steinar Westin til Dagbladet.

Han mener at innleggelsestallene og smittetallene nå er forholdsvis lave nettopp på grunn av de tiltakene vi har.

– Det uroer meg litt om de kommer til å gjøre en feilslutning akkurat der, og slipper opp litt for mye, sier Westin.

Også professor i epidemiologi Lars Johan Vatten ved NTNU mener det er vanskelig å forutse hvordan pandemien kommer til å utvikle seg.

Han mener at argumentene for å holde deler av samfunnet nede, er svekket, men er fortsatt bekymret for nye koronavarianter.

– Problemet oppstår hvis det dukker opp en ny og smittsom variant som gir uttalt sykelighet. Jeg har tidligere reagert på at man har vært for naive, sier han, og mener man ikke skal se bort ifra at nye varianter kan overta etter omikron.

Saken fortsetter under videoen

Han peker også på at den vanlige sesonginfluensaen ligger på lur og er holdt i sjakk nettopp på grunn av de tiltakene som er innført.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen