Innenriks

Regjeringen ba om haste-råd – har brukt en uke på å bestemme seg

Regjeringen ba FHI og Helsedirektoratet om nye anbefalinger om innreisetiltak og krevde svar innen et døgn. Én uke senere har de ennå ikke bestemt seg.

Av Marius Helge Larsen/NTB

– Oppdraget ble mottatt 20. januar klokken 13.30 med frist 21. januar klokken 12, skriver FHI i en anbefaling til regjeringen om innreisetiltak.

Regjeringen hadde da bedt FHI og Helsedirektoratet om å revurdere rådene om innreisetiltak i lys av regjeringens nye strategi for karantene, testing og smittesporing.

– Regjeringen ber om en oppdatert vurdering av innreisekjeden og eventuelle behov for endringer i regelverket, skrev regjeringen i beskrivelsen av hasteoppdraget.

– Svært kort tidsfrist

Svaret på oppdraget fikk regjeringen forrige fredag, og på grunn av den korte fristen måtte FHI i hovedsak vise til en omfattende samling råd de ga til regjeringen allerede 10. januar om samme tema.

– Oppdraget er omfattende, og på grunn av svært kort frist vises det i all hovedsak til oppdragsbesvarelse 577 for vurdering av innreisekjeden, skriver FHI i sitt svar til Helsedepartementet.

Instituttet skriver også at de på enkelte områder, blant annet teststrategi, hadde for kort frist til å drøfte det grundig.

Store deler sladdet

Etter at regjeringen mottok rådene, har de fulgt én av anbefalingene de fikk.

Natt til onsdag 26. januar ble kravet om innreisekarantene avviklet. Dette ble kunngjort mandag 24. januar, altså tre dager etter at regjeringen mottok råd om å avvikle ordningen.

I svaret på hasteoppdraget fikk regjeringen også flere andre råd om innreisetiltakene. Men disse rådene fra FHI og Helsedirektoratet er ikke kjent for offentligheten.

Regjeringen har bestemt at store deler av dokumentet skal sladdes og begrunner dette med at de ikke har tatt en avgjørelse ennå.

– Venter ikke med lettelser

Fredag var det ennå ikke kommet noen nye avgjørelser fra departementet på innreisetiltakene, selv om det er en uke siden de fikk svar på hasteoppdraget.

– Regjeringen venter ikke med å lette på tiltakene, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB.

Hun viser til at smittevernloven setter krav om at det skal gjøres en løpende vurdering av tiltaket.

– Når tiltaket ikke lenger er nødvendig, skal det straks oppheves eller begrenses. Både denne regjeringen og Solberg-regjeringen har vist at man letter på tiltak når grunnlaget for tiltaket faller bort.

– Det er likevel viktig å understreke at prosessen med å vurdere om tiltaket er nødvendig eller ikke må være forsvarlig. Selv om etatene foreslår lettelser, må regjeringen som beslutningstaker gjøre en selvstendig vurdering av de anbefalinger som er gitt. Det gjør vi så raskt som overhodet mulig samtidig som kravet til forsvarlig saksbehandling skal ivaretas, sier Kjerkol.

– Helhetlige vurderinger

Hun sier at de fortsatt venter på noen siste leveranser fra underliggende etater som skal være med i den helhetlige vurderingen.

– En helhetlig vurderinger krever at alle besvarelser bearbeides, drøftes og belyses av hele regjeringen og embetsverket i de ulike departementene. Det blir pressekonferanse i neste uke hvor vi kommer med betydelige lettelser. Regjeringen gjør sin vurdering tidlig neste uke, sier helseministeren.

Regjeringen har varslet en pressekonferanse på tirsdag hvor de vil kunngjøre lettelser i smitteverntiltakene.

Saken fortsetter under videoen

– Ikke forholdsmessig

Flere har tatt til orde for at regjeringen må være raskere ute med lettelsene i tiltakene.

– Det er ikke forholdsmessig å holde på tiltak dersom de har fått råd om det motsatte, sa Høyres Tone Wilhelmsen Trøen til NTB torsdag.

Siden store deler av besvarelsen om innreisetiltakene er sladdet, er det ikke mulig å vite hvor klare råd regjeringen har fått eller om helsemyndighetene eventuelt har bedt om mer tid til å vurdere tiltakene. De kan også ha gitt råd om å beholde tiltakene.

Ifølge oppdragsteksten er det snakk om råd når det gjelder hele «innreisekjeden».

Torsdag ble det kjent at Helsedirektoratet anbefaler å avslutte testing på grensen, men det er ikke kjent om dette rådet kom allerede i hasteoppdraget forrige fredag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen