Innenriks

Solberg og Vedum hadde dialog om sentralbanksjef-ansettelsen

Erna Solberg åpnet i en SMS til Trygve Slagsvold Vedum for at Høyre ville ha kontrollkomitesak om sentralbanksjefjobben. Kort tid etter ble ansettelsen utsatt.

TV 2 har fått utlevert SMS-dialogen mellom finansminister Vedum og Høyre-leder Solberg. Der går det fram at Vedum først varslet Solberg om at Jens Stoltenberg var en av søkerne på sentralbanksjef-jobben.

«Jeg ble, som parlamentarisk leder i Høyre, ringt opp av finansministeren i desember og orientert om at søkerlisten til stillingen som sentralbanksjef ville bli offentliggjort og at Stoltenberg var søker» bekrefter Solberg i en epost til TV 2.

I dialogen mellom henne og Vedum sier Solberg at det var lite sannsynlig med kontrollsak fra Stortingets side ved en eventuell ansettelse av Stoltenberg.

«Jeg understreket i samtalen at det er regjeringens privilegium å ansette sentralbanksjef, og at jeg derfor ikke anså det som sannsynlig med kontrollsak etter en eventuell utnevnelse av Stoltenberg.» bekrefter Solberg til TV 2.

Men i etterkant av dette kom det flere mediesaker blant annet om to middager. Stoltenberg og oljefondssjef Nicolai Tangen var gjester i den ene, mens Tangen og Ap-leder Jonas Gahr Støre var i den andre.

Solberg skrev at uryddigheten kunne «bety runder i kontrollkomiteen etter en eventuell utnevnelse».

Kun en drøy time senere gikk Vedums kommunikasjonssjef Therese Riiser ut i Aftenposten og slo fast at utnevnelsen ikke ville skje i statsråd den uken.

TV 2 har stilt flere skriftlige spørsmål til Solberg og Vedum om saken, men de vil ikke kommentere den ytterligere. Vedums statssekretær Lars Vangen (Sp) svarer i en tekstmelding til NTB at de ikke har noe å tilføye om SMS-dialogen.

– Men vi kan si at vi har vært opptatt av en god og ryddig prosess. Denne henvendelsen ble journalført etter reglene, skriver han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen