Innenriks

Legeforeningen ber leger begrense blåresepter – kreftforeningen bekymret

Bråket rundt blåreseptordningen der Helsedirektoratet vil gi leger gebyr, opprører også Kreftforeningen. De frykter store konsekvenser for kreftpasienter.

Fra 1. januar kan Helsedirektoratet straffe leger med inntil 213.000 kroner i gebyr dersom de skriver ut blå resepter på feil grunnlag.

Dette har Legeforeningen protestert sterkt mot. De krever at gebyrordningen oppheves og reglene fjernes, uten at de ennå har fått svar på kravet fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Tirsdag kveld sendte foreningen en oppfordring til fastlegene til å holde forskrivningen av legemidler på blå resept til et minimum og la Helfo vurdere om pasientene har rett til det.

– Den enkelte lege må særlig vurdere sårbare pasientgrupper som ikke vil være i stand til å søke refusjon hos Helfo, skriver foreningen i et medlemsbrev tirsdag kveld, ifølge VG.

– Uholdbar situasjon

Kreftforeningen reagerer sterkt på det som nå skjer.

– Vi er dypt bekymret for norske kreftpasienter som nå risikerer å få betydelig redusert livskvalitet og i verste fall dårligere prognose som følge av at de ikke får tilgang til nødvendige medisiner og utstyr. Dette kommer som en direkte konsekvens av en feilslått politikk. Det er en helt uholdbar situasjon, og Ingvild Kjerkol må umiddelbart komme på banen og rydde opp, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

Lang saksbehandlingstid

Hun peker på at når pasienten selv må kontakte Helfo for å få refundert utgiftene, vil det ramme dem med minst ressurser mest.

– Saksbehandlingstiden på 6–12 måneder gjør at pasienter i lang tid må bære utgifter til medisiner eller nødvendig utstyr på egen regning, sier Ross. Hun mener at Helfo neppe er rigget for en markant økning i antall saker, noe som vil øke saksbehandlingstiden betydelig.

Legeforeningen har tidligere pekt på at trusselen om gebyr vil føre til at legene må skrive ut medisinene på hvit resept, og at pasientene deretter selv må søke om refusjon fra staten. Dette vil bli en omfattende jobb, kan ta lang tid og vil koste mye å administrere, ifølge Legeforeningen.

Mistillit

– Straffegebyr er uttrykk for en dyp mistillit til den jobben legene gjør på vegne av pasientene og samfunnet. Dette er helt feil vei å gå, sier president Anne-Karin Rime i Legeforeningen i en pressemelding.

Legeforeningen ba om skriftlig tilbakemelding fra helseministeren innen starten av denne uken på sitt krav om at ordningen må fjernes.

Da svaret fra helseministeren ikke var kommet tirsdag kveld, besluttet foreningens sentralstyre å råde medlemmene til å begrense forskrivning på blå resept til et minimum.

Saken fortsetter under videoen

Prinsipiell sak

Rime peker på at det ikke holder med et redusert straffegebyr, som helseministeren har varslet.

– Dette er en prinsipiell sak. Straffegebyr som sanksjon må bort, sier Rime.

Kjerkol har tidligere sagt at hun er interessert i å undersøke saken nærmere.

Også Diabetesforbundet, Funksjonshemmedes fellesforbund, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Stoffskifteforbundet og Norges Astma- og allergiforbund mener gebyrordningen må fjernes.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen