Innenriks

Medlem i Taliban-delegasjonen politianmeldt i Norge

Anas Haqqani, broren til lederen av Haqqani-nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i 2008, er politianmeldt

Det er medieviter og norsk-afghaner Zahir Athari som har levert en politianmeldelse mot Mohammed Anas Zadran, som også er kjent som Anas Haqqani.

– Vi har politianmeldt ham for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Athari til NRK.

Anas Haqqani er seniorrådgiver i innenriksdepartementet i Afghanistan og er et av de 15 medlemmene i delegasjonen som i tre dager skal ha forhandlinger på Soria Moria hotell i Oslo.

– Han og nettverket har stått bak de mest dødelige angrepene mot sivilbefolkningen i Afghanistan siden 2001. Det gjør vondt at han kommer som en respektert gjest her i Norge, istedenfor å bli tatt i håndjern til tiltalebenken i menneskerettighetsdomstolen i Haag, sier Athari.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt anmeldelsen, og Kripos har registrert den på vanlig måte. Saken vil bli behandlet der. Vi kan ikke kommentere hva som skjer videre med saken, sier statsadvokat Marit Formo til NRK.

Haqqani er koblet til det såkalte Haqqani-nettverket som er anklaget for å stå bak flere terrorangrep. Han er broren til Sirajuddin Haqqani, som leder nettverket. Nettverket sto bak angrepet på Serena Hotel i 2008, der den norske journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept. Jonas Gahr Støre (Ap), som nå er statsminister, var på hotellet som utenriksminister da angrepet skjedde.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier de ikke hadde innflytelse på hvem Taliban sendte til Norge.

– Vi vet at flere av disse er ettersøkt. Det er derfor de har kommet til Norge på den måten de har kommet, sier hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer invitasjonen av Taliban til Norge, men sier han har forståelse for at det kommer reaksjoner.

Saken fortsetter under videoen

– Afghanistan er på randen av kollaps, og muligheten for en massiv flyktningbølge, og at terror igjen får fotfeste. Norge har en forhistorie som gjør at Norge kan legge til rette for samtaler mellom Taliban og sivilsamfunnet, sier Støre til VG søndag kveld.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen