Innenriks

Hvem skal lede LO til 2025? Slik foregår valget til ny ledelse for de neste tre årene

LO setter ned valgkomité i forkant av årets kongress. I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte.

Av FriFagbevegelse

På sommerens LO-kongress i månedsskiftet mai/juni skal det velges en ledelse fram til neste kongress i 2025. LO skal nå jobbe på en ny måte for å finne dem som skal lede organisasjonen de neste tre årene.

NB! Dette er en oppdatert versjon. I den første saken sto det blant annet at valgkomiteen skal levere sin innstilling før kongressen. Dette er ikke riktig.

Bedre tid for valgkomiteen

På tidligere LO-kongresser har valgkomiteen blitt satt ned under kongressen. Det nye nå er at valgkomiteen skal velges før kongressen.

LO-kongressen i 2017 vedtok at valgkomiteen skal settes ned på siste møte i representantskapet før kongressen avholdes.

Datoen for dette møtet er 22. februar. Representantskapet er LOs høyeste organ mellom kongressene.

Tidsrommet fra representantskapsmøtet i februar til oppstarten av LOs øverste organ på Folkets Hus i Oslo 30. mai er på drøyt tre måneder.

Bakgrunnen for omgjøringen er at valgkomiteen skal få bedre tid til å finne kandidater til ledelsen. Derfor ble det på 2017-kongressen bestemt å velge denne komiteen på siste representantskapsmøte før kongressen avholdes.

Men fordi fjorårets kongress ble utsatt til i år på grunn av koronasituasjonen, kan ikke endringen i vedtektene fra 2017 følges fullt ut før årets kongress.

Det skyldes at kongressen, som avholdes hvert fjerde år, i en normalsituasjon sammenfaller med et mellomoppgjør. I år er det et hovedoppgjør.

Sekretariatet får fullmakt

Representantskapsmøtet 22. februar er derfor det eneste LO avholder i 2022.

– Ettersom LO på dette tidspunktet ikke har oversikt over hvem som velges til delegater fra forbund og fylker, er det for tidlig å velge en valgkomité i februar, påpeker Gunn Kristoffersen, administrasjonssjef i LO, overfor FriFagbevegelse.

15. mars er fristen som er satt for de ulike forbundene og regionene i LO til å sende inn sine fullmakter på hvem som skal være delegater på kongressen.

Det foreslås derfor at LOs representantskap 22. februar vil gi fullmakt til sekretariatet i LO om å sette ned valgkomiteen etter 15. mars. Dermed vil dette fremdeles bli gjort lenge før organisasjonens 35. ordinære kongress fra 30. mai til 3. juni. Dette er en ny måte å jobbe på for LO.

Foreslår et unntak

I en normalsituasjon ville valgkomiteen ha blitt valgt på representantskapets siste møte før kongressen. Det siste representantskapsmøtet før kongressen finner normalt sted i april. Det er også i tråd med vedtaket fra forrige LO-kongress i 2017.

– Det vi foreslår nå er en unntaksløsning – både fordi kongressen er utsatt på grunn av pandemien og fordi vi kun har ett representantskapsmøte, som avholdes allerede i februar, forklarer Kristoffersen.

Vanlig kutyme for Norges største arbeidstakerorganisasjon har vært å sette ned valgkomiteen under selve kongressen.

Selv om valgkomiteen skal sette ned før kongressen, vil komiteens forslag til ny LO-ledelse først bli kjent på selve kongressen.

Programmet for sommerens kongress er ennå ikke fastsatt, men valg av ledelse vil trolig skje i løpet av de siste dagene, enten 2. eller 3. juni.

Tommel opp av LO-forbund

Vidar Hennum, nestleder i EL og IT Forbundet, er begeistret for kongressvedtaket fra 2017. Han mener det er fornuftig å sette ned valgkomiteen i forkant av kongressen.

– Dette er også en praksis vi benytter oss av i forkant av landsmøtet, sier Hennum til FriFagbevegelse.

– På denne måten får valgkomiteen bedre tid til å jobbe og gjøre nødvendige undersøkelser og intervjuer, samtidig som det bidrar til større åpenhet rundt prosessen, sier EL & ITs nestleder.

I LO er det tradisjon for at den lengstsittende forbundslederen i LOs sekretariat som også er leder av valgkomiteen. I dag er det forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet.

Valgkomiteen settes sammen etter kjønn, bransjer og forbund i privat og offentlig sektor. Alle skal føle seg representert.

Favoritt til å bli gjenvalgt

Det er ingen tvil om at Peggy Hessen Følsvik er favoritt til å fortsette som LO-leder. Hun har et sterkt kandidatur og er godt likt.

LO må imidlertid øke aldersgrensen for sine ledere dersom Følsvik skal forlenge sin periode på toppen av Norges største arbeidstakerorganisasjon.

Reglene sier at man ikke kan velges til et verv i LOs øverste ledelse hvis man er over 60 år. En komité i LO foreslår nå å heve denne grensa til 65 år.

Tidligere har lederne i de to største LO-forbundene, Fagforbundets Mette Nord og Fellesforbundets Jørn Eggum, støttet at ledelsen i LO kan velges etter fylte 60 år, ifølge VG.

Det åpner for at Følsvik kan bli gjenvalgt til 2025.

LO-ledelsen i dag

LOs valgte ledelse vil trolig telle sju eller åtte personer, men bare de fire øverste – lederen, begge nestlederne og førstesekretæren – har stemmerett i sekretariatet og på kongressen.

Ledelsen i LO består i dag av sju personer etter at forrige leder, Hans-Christian Gabrielsen, døde 9. mars 2021 og Peggy Hessen Følsvik ble valgt til hans etterfølger på LOs representantskapsmøte 6. mai.

Endringen fra åtte til sju tillitsvalgte innebar at Roger Heimli rykket opp fra å være 2. nestleder til å bli LOs eneste nestleder.

Først publisert på FriFagbevegelse.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

LO-ledelsen i dag

Dette er de sju tillitsvalgte i dagens LO-ledelse:

  • Peggy Hessen Følsvik, leder (Handel og Kontor)
  • Roger Heimli, nestleder (Fagforbundet)
  • Julie Lødrup, førstesekretær (NTL)
  • Terje Olsson, LO-sekretær (EL og IT Forbundet)
  • Trude Tinnlund, LO-sekretær (Fellesforbundet)
  • Are Tomasgard, LO-sekretær (Industri Energi)
  • Kristin Sæther, LO-sekretær (Fagforbundet)

---






Mer fra Dagsavisen