Myndighetene vurderte søknader fra til sammen 31 selskaper høsten 2021. Av de 53 utvinningstillatelsene, er 28 i Nordsjøen, 20 i Norskehavet og 5 i Barentshavet. 17 av utvinningstillatelsene er tilleggsareal til eksisterende utvinningstillatelser.
– Videre leteaktivitet og nye funn er avgjørende når vi skal videreutvikle den norske petroleumsindustrien til det beste for hele landet, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.
Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er en årlig leterunde i de mest modne områdene på norsk sokkel. De 28 oljeselskapene får tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelsene. 15 selskaper blir tilbudt ett eller flere operatørskap.
– Dagens arealtildeling er et viktig bidrag for å opprettholde leteaktiviteten fremover og for at vi kan gjøre nye, lønnsomme funn, sier Mjøs Persen.
[ Dobbeltkrise får oljemilliardene til å fly ]
– Dette er galskap
SVs Lars Haltbrekken reagerer kraftig på regjeringens tildelinger av nye boretillatelser på norsk sokkel.
– Dette er galskap, sier Haltbrekken om Olje- og energidepartementets tildeling av 53 nye utvinningstillatelser.
Haltbrekken reagerer spesielt på lisensene som er gitt på Mørebankene og i Barentshavet.
– Dette viser at regjeringens snakk om å beskytte sårbare områder mot oljeboring, er nettopp det – bare snakk, sier Haltbrekken.
Han mener tildelingene viser at det var riktig av SV å stå utenfor regjering.
– Oljetørsten i denne regjeringen kjenner ingen grenser.
Saken fortsetter under videoen
Skjer årlig
TFO-konsesjonsrundene skjer årlig og innenfor et forhåndsdefinert område. De ble innført i 2003.
– Det er gledelig at selskapene fortsatt har stor tro på at det er mer å finne i områder med kjent geologi og i nærheten av eksisterende infrastruktur. Det er viktig å påvise disse ressursene slik at ledig kapasitet i allerede etablerte prosessanlegg og rørsystemer kan utnyttes. Da kan selv små funn gi betydelig verdiskaping, sier direktør for lisensforvaltning Kalmar Ildstad i Oljedirektoratet i en pressemelding.
Han legger til at årets tildeling viser at det fortsatt er et stort mangfold blant aktørene med en god blanding av små og mellomstore selskaper, samt store internasjonale aktører.