Innenriks

Tilbud om nye oljelisenser får SV til å rase: – Dette er galskap

Olje- og energidepartementet ha gitt 28 selskaper tilbud om andeler i 53 utvinningstillatelser på norsk sokkel i den siste tildelingsrunden. – Galskap, sier SV.

SV-representanten Lars Haltbrekken, her i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Myndighetene vurderte søknader fra til sammen 31 selskaper høsten 2021. Av de 53 utvinningstillatelsene, er 28 i Nordsjøen, 20 i Norskehavet og 5 i Barentshavet. 17 av utvinningstillatelsene er tilleggsareal til eksisterende utvinningstillatelser.

– Videre leteaktivitet og nye funn er avgjørende når vi skal videreutvikle den norske petroleumsindustrien til det beste for hele landet, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er en årlig leterunde i de mest modne områdene på norsk sokkel. De 28 oljeselskapene får tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelsene. 15 selskaper blir tilbudt ett eller flere operatørskap.

– Dagens arealtildeling er et viktig bidrag for å opprettholde leteaktiviteten fremover og for at vi kan gjøre nye, lønnsomme funn, sier Mjøs Persen.

– Dette er galskap

SVs Lars Haltbrekken reagerer kraftig på regjeringens tildelinger av nye boretillatelser på norsk sokkel.

– Dette er galskap, sier Haltbrekken om Olje- og energidepartementets tildeling av 53 nye utvinningstillatelser.

Haltbrekken reagerer spesielt på lisensene som er gitt på Mørebankene og i Barentshavet.

– Dette viser at regjeringens snakk om å beskytte sårbare områder mot oljeboring, er nettopp det – bare snakk, sier Haltbrekken.

Han mener tildelingene viser at det var riktig av SV å stå utenfor regjering.

– Oljetørsten i denne regjeringen kjenner ingen grenser.

Saken fortsetter under videoen

Skjer årlig

TFO-konsesjonsrundene skjer årlig og innenfor et forhåndsdefinert område. De ble innført i 2003.

– Det er gledelig at selskapene fortsatt har stor tro på at det er mer å finne i områder med kjent geologi og i nærheten av eksisterende infrastruktur. Det er viktig å påvise disse ressursene slik at ledig kapasitet i allerede etablerte prosessanlegg og rørsystemer kan utnyttes. Da kan selv små funn gi betydelig verdiskaping, sier direktør for lisensforvaltning Kalmar Ildstad i Oljedirektoratet i en pressemelding.

Han legger til at årets tildeling viser at det fortsatt er et stort mangfold blant aktørene med en god blanding av små og mellomstore selskaper, samt store internasjonale aktører.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen