Innenriks

Sykepleiere kan kjøpe 1–3 prosent av boligene på det sentrale Østlandet

En vanlig lønnet sykepleier kan kun kjøpe 1–3 prosent av boligene på det sentrale Østlandet, ifølge sykepleierindeksen fra Eiendom Norge.

En singel sykepleier har kun råd til å kjøpe mellom 1 og 3 prosent av boligene på det sentrale østlandsområdet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ifølge Eiendom Norge viser sykepleierindeksen 2021 at det aldri har vært dyrere å eie egen bolig, relativt til inntekt. Indeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe. For 2021 har Eiendom Norge tatt utgangspunkt i en årsinntekt på 600.056 kroner.

Det er særlig Østlandet som er problematisk, og indeksen viser at reguleringene gjennom utlånsforskriften er en reell begrensning for mange lønnsmottakere, ifølge Eiendom Norge.

– Bare 1 til 3 prosent av boligene på det sentrale Østlandet var det mulig for en sykepleier å kjøpe i 2021, sier analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi AS i en pressemelding.

Til sammenligning kunne en gjennomsnittlig sykepleier kjøpe 24 prosent av boligene i Trondheim, 29,4 prosent i Stavanger og omegn og 27,1 prosent i Bergen.

Saken fortsetter under videoen

– Svært høye boligpriser kan ha negative konsekvenser på utviklingen i økonomien og tilgangen på arbeidskraft. Det er også negativ for det grønne skiftet fordi vil det vil bidra til lengre reisevei til jobb for mange, mener Francke-Lund.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen