Innenriks

Støre unnlot å nevne kontakt med Stoltenberg i NTB-intervju

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) står fast ved at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg. Men temaet ble nevnt alt i oktober.

Av Johan Falnes

I en uttalelse til TV 2 mandag forklarer Støre at Stoltenberg informerte ham 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef.

«Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet», skriver Støre til TV 2.

Denne kontakten unnlot Støre derimot å nevne da NTB intervjuet ham om saken i desember.

Støre presiserer nå at saken ble nevnt mens de to gikk tur i oktober, men han vil ikke definere dette som en samtale.

To spørsmål

Intervjuet med NTB fant sted 15. desember, like i etterkant av statsministerens tradisjonelle halvårige oppsummerende pressekonferanse før jul.

Støre fikk der to spørsmål om kontakten med Stoltenberg.

Nedenfor følger en ordrett transkripsjon av NTBs lydopptak fra intervjuet:

– Har du diskutert stillingen som sentralbanksjef med Jens?

– Nei.

– Nei. Så dere har aldri hatt noen samtale om det?

– Nei. Da dette dukket opp i mediene, at han kunne være aktuell, som en spekulasjon, så tok jeg kontakt umiddelbart med regjeringsråden og sa at hvis det skulle skje, som jo ikke jeg hadde fått bekreftet, så vil jeg som statsminister ikke kunne delta i behandlingen av det.

Videre i intervjuet forklarer Støre at saken ligger i Finansdepartementet, men at den vil ende på regjeringens bord til slutt. Da vil han være inhabil.

Slik forklarer han svarene

NTB har spurt statsministeren om hvorfor han i intervjuet 15. desember unnlot å nevne kontakten som fant sted 24. oktober.

Støre viser da til ordlyden i NTBs spørsmål, der han ble spurt om hvorvidt han hadde «diskutert» eller «hatt noen samtale» om saken med Stoltenberg.

– Stoltenberg og jeg gikk en tur søndag 24. oktober, da nevnte han at stillingen som sentralbanksjef kunne interessere ham. Jeg sa da umiddelbart at dette var et tema vi ikke kunne snakke om nå som jeg var statsminister. Jeg ville være inhabil i lys av vårt vennskap. Det avsluttet saken, og vi har ikke snakket om det i noen sammenheng siden, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB.

– Den kontakten som TV 2 nå omtaler, ble ikke oppgitt av statsministeren i intervjuet med NTB 15. desember 2021. Hvorfor ikke?

– Fordi vi aldri har diskutert noen sider ved spørsmålet om hans kandidatur. Jeg ble som andre kjent med at han var kandidat gjennom media og hadde ingen samtale med han om dette.

– Ble informasjonen om kontakten 24. oktober 2021 bevisst utelatt av statsministeren i svarene til NTB 15. desember 2021?

– Nei, den korte referansen fra vår tur i skogen 24. oktober var langt fra en samtale, det var et tema som ble parkert der og da.

Venstre reagerer

Venstres nestleder Sveinung Rotevatn reagerer på svarene.

– Jeg vet ikke hvor mange minutter Støre må snakke med Stoltenberg før han definerer det som en samtale. Spørsmålet er uansett: Hvorfor var han ikke åpen om dette i desember? sier han.

Rotevatn vil nå ha klarhet i hvilken dialog Støre og andre i regjeringen har hatt med Stoltenberg, enten direkte eller via andre, før Stoltenberg søkte jobben.

– Det er nødvendig for at folk skal ha tillit til denne ansettelsesprosessen, enten han får jobben eller ikke, sier Rotevatn.

Frp-leder Sylvi Listhaug kaller saken oppsiktsvekkende og har nå rettet et skriftlig spørsmål til statsministeren i Stortinget for å få klarhet i hva som har skjedd.

– Dette begynner å ligne en farse. Når vi samtidig vet at Støre og Stoltenberg er nære venner og har vært det over lang tid, burde statsministeren gjøre alt han kan for å opptre ryddig, sier hun.

Saken fortsetter under videoen

Ble kjent i november

Stoltenbergs mulige kandidatur ble omtalt offentlig for første gang 5. november.

Dagens Næringsliv skrev da at Stoltenberg ifølge avisas kilder ville si ja til å bli sjef i Norges Bank hvis han ble spurt.

Dette var tolv dager etter kontakten med Støre.

Søknadsfristen gikk ut 9. desember. Noen dager senere, 14. desember, ble det bekreftet at Stoltenberg hadde søkt.

Det kom da fram at til sammen 22 personer hadde søkt på stillingen som ny sentralbanksjef – deriblant også sittende visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Høyre urolig

Selv om Stoltenberg vurderes som habil til jobben som sentralbanksjef, er Høyre urolige for hva det kan bety for tilliten til Norges Bank.

– Jeg er fortsatt urolig for hva en eventuell utnevnelse av Jens Stoltenberg vil ha å si for tilliten til at Norges Bank er reelt uavhengig, sier Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson Tina Bru i en uttalelse.

Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg er en av søkerne til jobben som ny sentralbanksjef, og tirsdag ble det kjent at lovavdelingen i Justisdepartementet ikke vurderer ham som inhabil.

– Det er ikke overraskende at lovavdelingen kommer til en slik konklusjon. Jeg har ikke betvilt at Jens Stoltenberg generelt sett vil være formelt habil i saker som kommer til behandling i Norges Bank. Uroen som har kommet fram, handler om tilliten til at sentralbanken er reelt uavhengig, sier Bru.

Og fortsetter:

– Jeg konstaterer at Lovavdelingen ikke er bedt om å vurdere den siden av saken.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen