Innenriks

Flere store byer dropper fyrverkeri

Flere av landets største byer har valgt å avlyse sitt offentlige fyrverkeri på nyttårsaften på grunn av smitteverntiltak – men slett ikke alle.

Både i Bergen og Stavanger tyder alt på at fyrverkeriet skal skytes opp som normalt. Men i Stavanger blir folk oppfordret til å se fyrverkeriet fra der de selv feirer, og ikke oppsøke oppskytingsstedene, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Også i Tromsø går fyrverkeriet av stabelen. Det årlige fyrverkeriet der skjer i privat regi av organisasjonen Fjellfyrverkeriet, som finansieres av privatpersoner og næringslivet i byen.

Avlyses i flere store byer

I Oslo ble det offentlige fyrverkeriet i fjor avlyst av smittevernhensyn. Men i år er fyrverkeriet avlyst av en annen grunn – bystyret har ikke bevilget penger til det i sitt budsjett.

Fyrverkeriet har blitt avlyst i både Trondheim, Drammen og Kristiansand. I Trondheim er årsaken at de nasjonale koronaforskriftene slår fast at det ikke kan samles mer enn 100 personer på offentlige arrangement utendørs.

Samme grunn oppgir Drammen kommune på sine hjemmesider for at også de avlyser årets fyrverkeri.

Kritikk i fjor

Også i Kristiansand er årsaken korona. I fjor fikk kommunen kritikk i etterkant av nyttårsfyrverkeriet da flere tusen samlet seg for å se oppskytingen.

– Vi skal nå redusere antall sosiale kontakter, og det er lett for at det samler seg store folkemengder selv om de er utendørs. Det ønsker vi å unngå, sa arrangements ansvarlig Tore Løvland i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen tidligere i desember.

I Bodø blir det i år som i fjor en digital markering av nyttårsfeiringen. Det blir fyrverkeri, men uten publikum, opplyser kommunen. De oppfordrer folk til å se fyrverkeriet hjemmefra eller følge det direkte via kommunens livesending på nett.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen