Innenriks

Brenna forsvarer karanteneunntaket for lærere og rødt nivå i videregående

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) mener karanteneunntaket for ansatte i skoler og barnehager i arbeidstiden er avgjørende for barn og unges læring.

– Jeg har forståelse for kritikken, men jeg er opptatt av å ta nødvendige grep for å holde barnehager og skoler mest mulig åpne. Det er avgjørende for barn og unges læring og hverdag, men også for foreldre, samfunn og arbeidsliv, sier Brenna til NRK.

Mandag opplyste regjeringen om at det blir innført unntak for smittekarantene i arbeidstiden for ansatte i skoler og barnehager. De må derimot være i karantene på fritiden, og avgjørelsen har høstet kritikk fra flere hold – men Brenna står fast på at tiltaket er nødvendig.

– Derfor unntar vi lærere med to vaksinedoser fra smittekarantene i arbeidstiden. Samtidig prioriterer vi i motsetning til den forrige regjeringen lærere i vaksineringen. Det betyr at lærerne og andre ansatte i barnehager og skoler raskt vil få oppfriskningsdosen. Har man tatt oppfriskningsdosen, er man unntatt fra smittekarantene, sier hun.

– Rødt nivå på videregående skoler er forholdsmessig

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) forsvarer beslutningen om å holde videregående skoler på rødt nivå etter juleferien. Hun kaller tiltaksnivået forholdsmessig.

– Regjeringen har lagt vekt på at erfaringene fra tidligere i pandemien viser at gult nivå ikke fungerer på videregående, fordi elevene blandes på tvers i mange ulike fag og klasser i løpet av en skoledag. Det vil i tillegg være ressurskrevende å endre tiltaksnivå på så kort varsel, skriver Brenna i en epost til NTB.

Mandag opplyste regjeringen at rødt nivå i videregående skoler vil opprettholdes etter juleferien, selv om fagetatene mente at de kunne starte opp på gult nivå.

– Regjeringen mener dette tiltaksnivået er forholdsmessig. Det var fra 13. desember planlagt at videregående skole skulle starte opp på rødt nivå ved skolestart. Alle smitteverntiltakene skal vurderes helhetlig på nytt i uke 2, sier Brenna.

Hun opplyser også at regjeringen vil se på om det er mulig å gjøre justeringer i hvordan gult nivå fungerer på videregående, slik at nivået blir et mer reelt alternativ også der.

Mer fra Dagsavisen