Innenriks

Gult nivå i skoler og barnehage etter jul – rødt nivå i videregående

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) trosser helsemyndighetenes råd og viderefører rødt nivå i videregående skole etter jul. Skoler og barnehager starter opp på gult nivå.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at det nasjonale tiltaksnivået i barnehager, barneskoler og ungdomsskoler opprettholdes på gult nivå.

Samtidig anbefaler de å senke det nasjonale tiltaksnivået for videregående skoler fra rødt nivå til gult nivå.

Den såkalte trafikklysmodellen skiller mellom tre tiltaksnivåer i skolen: grønt, gult og rødt.

«Mange tjenester er avhengig av åpne skoler og barnehager for å kunne fungere normalt, og for å kunne oppdage barn og unge som strever. Vi har god kunnskap om at smitteverntiltak og stengte skoler har ført til et faktisk læringstap, og at skolemotivasjonen reduseres», skriver Helsedirektoratet i sin vurdering.

«Det er derfor viktig at skolene og barnehagene er åpne ved skolestart etter juleferien».

Ny vurdering i midten av januar

Helsedirektoratet mener gult nivå bør vurderes på nytt før uke tre.

«Dette tiltaket må ses i sammenheng med andre kontaktreduserende tiltak i samfunnet og med smittesituasjonen, belastningen på helse- og omsorgstjenesten, sykefraværet i samfunnet og testkapasiteten for massetesting i skoler», skriver Helsedirektoratet.

Folkehelseinstituttet mener for sin del at beslutningen om gult nivå nasjonalt bør tas bort senest fra uke tre. Etter dette bør trafikklysene besluttes lokalt, ifølge FHI.

Også Utdanningsdirektoratet vil ha vekk de nasjonale tiltakene:

«Det er store lokale forskjeller i smittesituasjonen i Norge. Nasjonale tiltak rettet mot barn og unge er ikke forholdsmessig i områder med lite smitte», advarer Utdanningsdirektoratet i sitt innspill til regjeringen.

Testkampanje

Fagetatene går også inn for omfattende testing av elever og lærere.

Folkehelseinstituttet foreslår at alle elever og ansatte tar en selvtest før skolestart, enten dagen før eller før oppmøte om morgenen samme dag.

Etter dette foreslås det jevnlig testing så snart det er tilgang på tester.

Anbefalingen er å starte opp jevnlig skoletesting i barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler for elever og ansatte i de kommunene der det er høyt smittetrykk og stor belastningen på helsetjenesten. I tillegg bør ansatte testes i barnehagene.

Helsedirektoratet og FHI ønsker også å videreføre fritaket fra smittekarantene i arbeidstida for lærere og barnehageansatte så lenge disse tester seg.

Det er nå opp til regjeringen å bestemme hvordan anbefalingene vil bli fulgt opp.

Videregående fortsetter på rødt nivå

Det nasjonale tiltaksnivået fortsetter på gult nivå i barnehager og grunnskoler og rødt nivå på videregående skoler, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Beslutningen kommer til tross for råd fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) om å gå ned til gult nivå i videregående når skolene åpner igjen etter nyttår.

Gult nivå i barnehager og grunnskole og rødt nivå i videregående betyr fortsatt tilstedeværelse og undervisning, men med krav til få nærkontakter og avstand for de eldste elevene.

Rødt nivå i videregående innebærer også en del digital undervisning.

I strid med råd

Kjerkol kommer i pressemeldingen ikke med noen forklaring på hvorfor regjeringen har valgt å se bort ifra de faglige rådene.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) har i sine innspill til regjeringen begge anbefalt at det nasjonale tiltaksnivået i videregående skoler senkes fra rødt nivå til gult nivå når skolene åpner igjen 3. januar.

Den såkalte trafikklysmodellen skiller mellom tre tiltaksnivåer i skolen: grønt, gult og rødt.

«Når det gjelder det nasjonale røde tiltaksnivået i videregående skole, mener vi at dette ikke er nødvendig da det er svært lave smittetall i aldersgruppen 16–19 år», skriver Helsedirektoratet i sin vurdering.

Folkehelseinstituttet påpeker at smitten på videregående skoler har vært vedvarende lav. I tillegg er denne gruppen nylig vaksinert med sin annen dose, og det er sannsynlig at dette bidrar til en smittereduserende effekt, også mot omikron, fastslås det.

«Det er derfor ikke grunnlag for rødt tiltaksnivå nasjonalt», skriver FHI.

Karanteneunntak

I pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet kommer det også fram at ansatte i skoler og barnehager fra 1. januar 2022 får unntak fra smittekarantene i arbeidstida.

Ansatte som har vært i nærkontakt med en smittet, kan dermed gå på jobb, men de må teste seg døgn tre og sju etter nærkontakten.

Unntaket gjelder ikke dersom den ansatte er i samme husstand eller tilsvarende nær den som er smittet.

– Regjeringen er opptatt av at barn og unge skal få et best mulig tilbud, og at skoler og barnehager skal være mest mulig åpne, sier Kjerkol.

FHI anbefalte et slikt unntak for ansatte i skoler og barnehager 16. desember. Årsaken til anbefalingen var at FHI vil unngå stenging av skoler og barnehager i 2022.

Kunnskapsdepartementet forsvarer rødt nivå i VGS

Statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i Kunnskapsdepartementet mener gult nivå ikke er noe reelt alternativ i videregående.

– Den klare tilbakemeldingen vi har fått fra fylkeskommuner og videregående skoler er at gult nivå ikke fungerer i videregående opplæring, sier Hølleland.

– I videregående opplæring blandes elever på tvers i mange ulike fag og klasser i løpet av en skoledag, og gult nivå er dermed i realiteten ikke er et alternativ for oss nå, sier han.

Regjeringen har bestemt seg for å fortsette på rødt nivå i videregående etter jul, til tross for råd fra Helsedirektoratet og FHI om å gå til gult nivå.

Mer fra Dagsavisen