Innenriks

Nakstad tror at koronatiltakene har gitt en viss effekt

De nye tiltakene har trolig bidratt til en utflating av koronasmitten og antall innleggelser, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Ifølge VG tror Nakstad at smittetallene vil stige langsommere enn først antatt. Han mener det ser ut som Norge har bedre kontroll på smittesituasjonen enn for noen uker siden.

Regjeringen i Norge har i desember innført nye, omfattende koronatiltak i to omganger – først 8. desember og så mandag 13. desember.

– Jeg tror nok at de første tiltakene som kom for over to uker siden, og de som ble innført i forrige uke, har gitt en viss effekt. Dette er gode nyheter og viser at det vi gjør sammen, funker, sier den assisterende helsedirektøren.

Han mener det blir interessant å følge utviklingen i land med lignende tiltak som Norge, som Danmark, og også i land der tiltakene er strengere, som i Nederland.

Gjennomsnittlig antall koronasmittede som er registrert de siste sju dagene, er noe lavere enn snittet for en uke siden.

– Kan også være at færre tester seg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil være forsiktig med å være optimist selv om koronatallene denne uken viser en liten nedgang.

– Det vil jeg være forsiktig med. Det er fint at tallene synker hvis det er reelt og skyldes at tiltakene virker. Det kan hende at enten hele eller deler av det skyldes det, men det kan også være at folk tester seg på en litt annen måte – at færre tester seg først og fremst, sier hun til NRK Nyhetsmorgen.

Ifølge Stoltenberg kan det også være at tallene viser en avflating og mulig nedgang for deltavarianten, men at omikronvarianten ikke har tatt av ordentlig ennå.

– Vi håper at den ikke skal komme så raskt som det vi først antok, fordi at tiltakene er iverksatt, men sikre på det kan vi ikke være, sier hun.

Saken fortsetter under videoen

– Oppfører seg annerledes

Ifølge FHI-direktøren er det litt vanskelig å si om man kan se effekten tiltakene regjeringen har innført i desember nå.

Det er mulig det har kommet en effekt av de første tiltakene som ble iverksatt 8. desember. Men at det kan ha kommet så mye effekt av de tiltakene som ble iverksatt for én uke siden, er FHI mer i tvil om.

– Men også de kan ha virket fordi folk begynte å oppføre seg annerledes før de kom, sier Stoltenberg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen