Innenriks

Sportsvaske er årets ord for 2021

Ordet sportsvaske har fått fornyet aktualitet i debatten, og Språkrådet har kåret det til årets ord for 2021.

This handout picture released by the Qatar Amiri Diwan on December 9, 2021, shows Qatar's Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani (2nd-R) touring Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman (C) as they visit Lusail Stadium, one of the venues hosting matches in the upcoming Qatar 2022 FIFA World Cup, in Lusail, Qatar. (Photo by Qatar Amiri Diwan / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / QATAR AMIRI DIWAN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Neste år holdes flere store idrettsarrangement i land som kritiseres for å bryte menneskerettighetene. Sportsvaske brukes for å beskrive at myndighetene i autoritære land bruker store sportsarrangement for å sette seg selv i bedre lys eller å oppnå dette ved å kjøpe opp eller sponse populære sportsklubber.

– Opphavet er trolig engelsk sportswashing, som har blitt til sportsvasking på norsk. Ordet har nære paralleller i hvitvasking og grønnvasking, som allerede er etablert i norsk, sier seniorrådgiver i Språkrådet Dagfinn Rødningen.

– Substantivet sportsvasking er ganske utbredt, men det er interessant at det tilhørende verbet også ser ut til å etablere seg. Det er dermed verbet sportsvaske som er årets ord 2021, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen