Innenriks

LO: Krisetiltakene må vare så lenge krisen varer

Regjeringen får tommel opp fra LO for den økonomiske krisepakken, men LO-lederen mener flere tiltak må settes inn for å hindre massepermittering.

– Det er bra at regjeringen nå er raskt ute og følger opp med tiltak som sikrer tryggheten og inntekten til folk, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik etter at regjeringen la fram de økonomiske støtteordningene rettet mot ledige og permitterte, næringsliv og kulturbransjen.

Samtidig etterspør hun flere tiltak for å holde hjulene i gang. Øverst på lista står lønnsstøtteordning, som regjeringen og partene i arbeidslivet nå utarbeider.

LO-lederen mener flere tiltak må settes inn for å hindre massepermitteringer, og at folk mister jobben sin. Tiltakene må vare så lenge som krisen varer, understreker hun.

– Dette kan bli brutalt for mange. Det er derfor godt å se at regjeringen lover å sikre dem som nå, igjen, står i en utrolig krevende situasjon. Vi husker alle den dramatiske situasjonen i fjor, da 400.000 nordmenn ble permittert eller arbeidsledig. Det må vi for all del unngå nå, sier Hessen Følsvik.

Kritikk fra reiselivet

Urimelig og skuffende, sier NHO Reiseliv om regjeringens økonomiske krisepakke til næringslivet. De mener ordningen kan treffe skjevt.

Kompensasjonsordningen gis ikke til bedrifter som har et overskudd i løpet av året, men som viser til omsetningstap i november og desember.

– Det betyr at restauranter, hoteller og uteliv som har vært tøffe med kostnadene fram mot sommeren, og som har jobbet beinhardt med å reise seg igjen, skape aktivitet, og som klarte å tjene penger i de gode sommermånedene slik at de hadde et lite overskudd ved utgangen av november, sitter med hele tapet selv i desember, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

NHO Reiseliv omtalte først kompensasjonsordningen som «et ekstra slag i magen» etter gårsdagens nyheter om full skjenkestopp i hele landet. Senere beskrev Krohn Devold at bransjen reagerer med stor skuffelse og fortvilelse.

– Blir straffet

NHO Reiseliv påpeker at mange har klart å skaffe et lite overskudd fordi de risikerer å bli slått konkurs om de går i underskudd. Dermed straffes de ved at de ikke får kompensasjon, mener Krohn Devold.

– Det er urimelig å slå sammen november og desember, da november var en knallgod måned og kan bety at mange ikke får støtte for en elendig og nedstengt desember, sier hun.

Hun etterspør også lønnsstøtteordning, som regjeringen nå jobber med å utarbeide. Og hun mener antall lønnspliktige dager må reduseres til fem dager ved permittering.

– De aller fleste tvinges til å permittere nå på grunn av skjenkestoppen som har revet bort næringsgrunnlaget til hele servering- og utelivsbransjen, sier Krohn Devold.

– Maksbeløpet er for lavt

NHO Reiseliv mener også at taket på kompensasjonsordningen er for lavt. Maksimalt støttebeløp er varslet kuttet fra 20 til 15 millioner kroner for tomånedersperioden. Det gjør at de store byhotellene faller utenom, ifølge Krohn Devold.

– Regjeringen svikter de ansatte i kjedehotellene i byene, som utgjør svært mange av reiselivets ansatte. Disse ansatte er like viktige som de ansatte i små og mellomstore bedrifter, sier hun.

Saken fortsetter under videoen

Sykefravær

Organisasjonen for små og mellomstore bedrifter, SMB, mener staten må ta kostnaden med sykefravær fra dag én.

– Det er uforståelig for oss at de ikke adresserer en av de største koronarelaterte kostnadene, nemlig arbeidsgiverperioden ved sykefravær. Det er helt nødvendig at regjeringen tar disse kostnadene allerede fra første dag, sier SMBs administrerende direktør Jørund Rytman.

SMB er fornøyd med at lånegarantiordningen for bedrifter gjeninnføres, men etterlyser detaljene i lønnsstøtteordningen, som regjeringen jobber med.

– Det haster, understreker Rytman.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Dette er regjeringens økonomiske hjelpetiltak

Regjeringen la tirsdag fram flere tiltak for å hjelpe bedrifter og folk som blir rammet av de strenge koronatiltakene.

For bedrifter

  • Den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet bli forlenget, men justert. For perioden november-desember blir kravet til omsetningsfall senket fra 40 prosent i forrige periode, til 30 prosent. Maksimalt støttebeløp per bedrift/konsern blir redusert fra 20 millioner til 15 millioner kroner for tomånedersperioden. Det foreslås begrensninger på utbytte for de virksomhetene som mottar støtte. Tiltaket må godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA.
  • Garantiordningen for banklån til bedrifter blir gjeninnført. Staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel som følge av utbruddet av koronaviruset. Den maksimale løpetiden for garanterte lån under ordningen er seks år, inkludert eventuelle forlengelser.
  • Regjeringen vil vurdere muligheten for å gjøre det enklere for kriserammede bedrifter å søke utsettelser av skatte- og avgiftsinnbetalinger.
  • Det jobbes med en ny lønnsstøtteordning, som vil bli lagt fram etter nyttår.
  • Det varsles tiltak for luftfarten.

For arbeidstakere – tiltak som foreslås forlenget ut februar

  • Kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere forlenges.
  • Rett til dagpenger til ledige og permitterte forlenges, uavhengig av hvor lenge de har mottatt ytelse.
  • Perioden for AAP-mottakere som er avklart for arbeid forlenges.
  • Forhøyet dagpengesats forlenges. Ordningen gir 80 prosent kompensasjon for den delen av dagpengene som er under 3 ganger grunnbeløpet.
  • Særreglene med dagpenger for lærlinger forlenges.
  • Ordningen med at man kan jobbe opp til 60 prosent av vanlig arbeidstid før man mister støtte forlenges. Normalt er grensen 50 prosent.

For arbeidstakere – tiltak som gjeninnføres

  • Personer som har lav opptjening i 2021 får bedre dagpengeordning. Kravet til tidligere inntekt for å få dagpenger settes ned fra 1,5 G til 0,75 G siste 12 måneder, eventuelt fra 3 G til 2,25 G siste 36 måneder
  • Kravet om at man må ha minst 50 prosent redusert arbeidstid for å få dagpenger lempes på, slik at man også har rett på dagpenger dersom man kun får arbeidstiden redusert med 40 prosent.
  • Ordningen med dagpenger til lærlinger åpnes for nye tilfeller.
  • Nav får hjemmel til å forskuttere dagpenger ved behov.

For kulturlivet, idretten og frivilligheten

  • Støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer foreslås gjeninnført for perioden desember 2021 – mars 2022.
  • Stimuleringsordningen for kulturarrangementer foreslås gjeninnført ut mars 2022.
  • Kompensasjonsordningen for kultursektoren foreslås forlenget ut første halvår 2022. Regjeringen foreslår også å endre ordningen, slik at både arrangører og underleverandører kan søke kompensasjon for tapt omsetning. Det blir mulig å ta ut lønn, men ikke utbytte eller øke lønnen. Ordningen gjelder fra 1. november, men må godkjennes av ESA.
  • Regjeringen foreslår 600 millioner kroner til tilskuddsordningen for publikumsarrangement av nasjonal verdi i idrettssektoren og midlertidig tilskudd til frivillighetssektoren. Potten kan bli økt. Dekningsgraden økes til 70 prosent ved avlysning fra og med 8. desember fram til smittesituasjonen igjen tilsier at den bør justeres tilbake til 50 prosent.
  • Regjeringen foreslår å sette av 1,1 milliarder kroner til støtteordninger for kultur og 600 millioner kroner til idrett og frivillighet.

---


Mer fra Dagsavisen