Innenriks

Regjeringen foreslår nye strømtiltak – vil øke bostøtten og sosialhjelpen

For å hjelpe nordmenn med strømregningen vil regjeringen øke bostøtten med 1.500 kroner i måneden og øke sosialhjelpsbudsjettet.

– Vi foreslår å øke bostøtten kraftig gjennom vinteren. Det gjør at vi raskt når ut til mange av dem med dårligst råd allerede før jul, slik at de får håndtert strømkostnadene, sier kommunalminister Bjørn Arild Gram (Ap) til NRK.

Regjeringen foreslår at bostøtten skal økes med 1.500 kroner fra desember til mars. I tillegg kommer 150 kroner per person som bor i boligen. Tiltaket vil koste 500 millioner kroner til sammen.

Sosialhjelpsmottakere som ikke får bostøtte, skal få en egen pott på 100 millioner.

– Det her gjør at vi kan nå ut med midler allerede før jul, og vi følger opp gjennom vinteren med månedlige utbetalinger, sier Gram.

NRK skriver at under 100.000 nordmenn har krav på bostøtte. Inntektsgrensen er så lav at mange med lav inntekt i Norge ikke har krav på bostøtte.

Listhaug: – Dette holder ikke

Frp-leder Sylvi Listhaug mener at regjeringens forslag strømtiltak ikke monner, og at det er svært mange som ikke får bostøtte som også sliter tungt.

– Dette holder ikke. Regjeringens nye tiltak gjelder under 100.000 husstander som mottar bostøtte. Det er svært mange som i dag ikke mottar denne støtten som også sliter tungt, sier Listhaug til NTB.

Forslaget som regjeringen la fram onsdag morgen vil koste 600 millioner. Samtidig tjener staten opp mot 30 milliarder kroner ekstra på de høye strømprisene, ifølge Frp-lederen.

– Det er ubegripelig at de har somlet i dagevis og kommer med dette. Det er svært mange vanlige folk som blir rammet knallhardt av de rekordhøye strømprisene og som er redd for at det blir vanskelig å betale strømregning og få råd til å fire jul som ikke får hjelp av regjeringen, sier Listhaug.

– Kronisk bakpå

Høyre-nestleder Tina Bru kaller regjeringens strømtiltak «utrolig skuffende».

– For vanlige folk er det ingen hjelp å få, sier hun.

Hun mener regjeringens tiltak er bra, men ikke nok.

– Dette er tiltak de kunne gjort for flere uker siden. Nå må de faktisk gjøre som de har lovet og komme med en løsning som monner for småbarnsfamiliene og studentene, sier hun.

Bru har forståelse for at saken er vanskelig rent byråkratisk.

– Men nå må noen faktisk bare bestemme noe snart. Regjeringen har vært kronisk bakpå i denne saken, sier hun.

Rødt: – En hån

Rødts Sofie Marhaug mener at regjeringens forslag til å bøte på de økte strømprisene ikke er nok.

– Det er altfor lite og treffer altfor få. Det er en hån at de har somlet for å få på plass noe så stusslig som treffer så få. Lavtlønte, AAP-mottakere og arbeidsledige vil få trøbbel før jul. Sammen med koronarestriksjoner er dette en fattig trøst, sier Marhaug, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Hun mener at mange vil falle utenfor de nye støttetiltakene som kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) la fram onsdag morgen.

– Rødt er enig i at vi kan være mer målrettet på sikt. Det går for eksempel an å differensiere elavgiften og momsen etter rimelig forbruk og luksusforbruk. Men akkurat nå handler det om å betale ut penger snarest mulig og at ingen faller utenfor, sier hun.

Saken fortsetter under videoen

Flere timerekorder

Strømprisene har denne vinteren økt kraftig, og spotprisen har de siste ukene satt flere nye timerekorder. Det har gjort at strømregningene til nordmenn har blitt langt høyere.

Årsakene er blant annet høye gasspriser, som påvirker strømprisene i hele Europa. Dette slår spesielt inn i Sør-Norge, som er mer eksponert for europeiske priser på grunn av utenlandskablene.

På toppen av dette kommer høye priser på CO2-utslipp. Samtidig ligger fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge betydelig under normalt nivå. Det har også vært lite vind i Norge og Europa, som dermed har gitt mindre vindkraft.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen