Innenriks

Stortinget får ekstraregning for koronatiltak

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vet foreløpig ikke hva de økonomiske krisetiltakene vil koste. Han vil be Stortinget om mer penger.

Da regjeringen strammet inn koronatiltakene torsdag, la Vedum fram flere tiltak for å bøte på de økonomiske følgene for næringslivet, kulturlivet og idretten.

Blant annet vil staten ta en større del av regningen for arbeidstakeres sykefravær fram til 1. juli neste år. Dessuten vil ordningene som har vært på plass for kulturlivet, idretten og frivilligheten bli forlenget.

I tillegg blir den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner stående til januar, og Vedum sier regjeringen vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.

Regner på prisen

Hvor mye disse tiltakene vil koste, er ikke klart.

– Vi må se hvor store budsjettkonsekvenser dette vil få, det er for tidlig å si, sier Vedum til NTB.

Tiltakene vil bety at regjeringen må plusse på budsjettet som regjeringspartiene ble enige om med SV om så sent som denne uka. Regjeringen vil komme med en sak til Stortinget om dette, opplyser Finansdepartementet. Det er usikkert nøyaktig når dette vil skje, men Vedum anslår at saken kan bli lagt fram for Stortinget i januar.

Vedum opplyser at arbeidet med dette allerede er i gang.

– Med en gang vi bestemte dette i dag, begynte vi det arbeidet sånn at vi får alle vedtakene på plass, sier Vedum.

– Jeg er helt sikker på at det er noe Stortinget vil slutte seg til, for det er jo ikke sånn at kassa er tom i januar, føyer han til.

Ber om mer

Næringslivet roser regjeringen for å ta grep, men etterlyser kraftigere virkemidler. NHO og Virke ber begge om at Vedum gjeninnfører en nasjonal kompensasjonsordning.

NHO ønsker også at arbeidsgiverperioden ved sykefravær reduseres til tre dager, og at arbeidsgiverperioden ved permittering reduseres til fem dager.

Vedum forsvarer regjeringens innretning.

– Verken regjeringen eller noen folk er fornøyd med situasjonen vi er vi, vi skulle ønske smitten var borte. Men jeg tror NHO og alle er glade for at vi går fra dag 16 til dag 6, sier Vedum.

– Dette gjør vi helt på egen kjøl og med en eneste gang. Så det vil i første omgang oppleves som en forbedring, legger finansministeren til.

Mer fra Dagsavisen