Innenriks

Omikron-varianten er i Norge – venter flere tilfeller

Omikronvarianten av koronaviruset er påvist i Norge. Helseminister Ingvild Kjerkol sier smittetilfellene understreker viktigheten av å vaksinere folk.

– Jeg forstår at det virker skremmende på noen, men vi har vært forberedt på dette og vil håndtere dette umiddelbart, sa Kjerkol på pressekonferansen onsdag.

Regjeringen ser på nye innreiserestriksjoner som følge av de bekreftede smittetilfellene, men foreløpig blir det ingen nye inngripende tiltak.

Før helgen ble det bestemt at alle reisende fra åtte land sør i Afrika må i karantene ved ankomst til Norge.

Innreisetiltaket ble fulgt opp av strengere regler for karantene og isolasjon for personer som kan være smittet med omikronvarianten og deres nærkontakter.

– Vi vurderer fortløpende situasjonen og ser på flere innreiserestriksjoner, sier Kjerkol.

Hun sier at det viktigste nå er å sette opp vaksinetempoet.

– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til dem som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.

Bekrefter fire smittede

Både regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) har vært forberedt på at den nye virusvarianten kommer til Norge. Flere land i Europa har også fått bekreftede tilfeller, blant annet Danmark og Nederland.

Fire personer som har vært i Sør-Afrika, har fått påvist varianten så langt. Det er bekreftet to tilfeller av omikronvarianten i Øygarden kommune. De to personene som er smittet, kom tilbake til Norge fra en reise i Sør-Afrika 20. november. Da var det ikke påbudt med karantenehotell, sa smittevernlege Bjørg Møllerløkken på en pressekonferanse i Øygarden samme dag.

– Dette er alvorlig. Det viser at pandemien ikke på langt nær er over, sa ordfører Tom Georg Indrevik (H) på pressekonferansen.

– Vi har hatt løpende dialog i kommunal kriseledelse og skal ha et nytt krisemøte for å vurdere ytterligere tiltak, sier Indrevik.

Reisefølget besto av til sammen fire personer, hvorav to er smittet.

– De beskriver det som en influensalignende sykdom. De er på bedringens vei og ved godt mot, sa kommuneoverlege Bjørg Møllerløkken på pressekonferansen.

30–40 nærkontakter

Møllerløkken sier at kommunen har grei oversikt over de smittedes nærkontakter. Det er ikke kommet tilbakemeldinger om at noen av disse er smittet. Totalt dreier det seg om 30–40 personer.

Ordfører Indrevik forteller at omikronsmitten påvirker enkelte av kommunens tjenester. Blant annet har en avdeling i en barnehage fått beskjed om å teste seg. Ingen barnehagebarn har så langt fått påvist smitte.

De smittede er satt i isolasjon og deres nærkontakter i karantene.

FHI sier de jobber med smittesporing på de aktuelle flygingene.

Også to tilfeller av varianten er registrert i Ullensaker kommune. De smittede har vært på karantenehotell på Gardermoen siden ankomst.

– Dette understreker viktigheten med økt vaksinasjonstempo, sier Kjerkol.

Mye uvisst

– Vi venter melding om flere tilfeller av omikron de nærmeste dagene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Hun sier at mye er uvisst om varianten, blant annet hvor godt de nåværende vaksinene virker mot den. Men det er lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom enn deltavarianten.

I noen land i Europa har man sett tilfeller med omikronsmitte tidligere i november.

– Vi kan ha hatt den her tidligere. Nå gjør vi rutinemessig sekvensering av en del av prøvene som kommer inn. Per nå fokuserer vi på de prøvene som påvises nå, sier Vold.

Samtidig understreker hun at det er høy vaksinedekning i landet. Det som nå blir viktig, er å gi dose tre og gjøre effektiv smittesporing, ifølge Vold.

– Det vi ønsker nå, er å forsinke innførsel av denne varianten til landet. Det er for å få mer tid til vaksinering og mer tid til å generere kunnskap om varianten, sier hun.

Saken fortsetter under videoen

Mulig utbrudd i Oslo

En rekke mistenkte tilfeller av omikronvarianten er onsdag til analyse ved ulike laboratorier i landet, opplyser FHI.

Frogners bydelsoverlege i Oslo, Tine Ravlo, sier til VG at det er «høy sannsynlighet» for at smitteutbruddet på Frogner i Oslo er omikonvarianten. Der er det snakk om 30–40 tilfeller.

Ikke overrasket

Verken helsedirektør Bjørn Guldvog eller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er overrasket over at omikronvarianten nå er påvist i Norge.

– Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing. Vi må også være forberedt på at det også kan være skjult smitte i landet allerede. Derfor er gjeldende smittevernråd svært viktige å følge for alle, sier Nakstad.

Guldvog sier at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoretat løpende vil gi råd til de berørte kommunene om hvordan situasjonen skal håndteres videre fremover.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om den nye koronavarianten omikron

  • Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.
  • Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Første bekreftede tilfelle stammer fra en prøve tatt 9. november. Første bekreftede tilfelle i Europa stammer fra 19. november.
  • De første to tilfellene i Norge ble registrert onsdag 1. desember i Øygarden kommune.
  • Har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.
  • WHO har klassifisert varianten som «bekymringsfull», lik variantene alfa, beta, gamma og delta, og foreløpige funn tyder på økt risiko for reinfeksjon med denne varianten.
  • Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom.
  • Virusvarianten har flere endringer på steder som er kjent for å gi høyere motstand mot nøytraliserende antistoffer, påpeker FHI. Det er ventet flere svar om dette utover i desember.
  • I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og Europa – blant dem Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.
  • Norge og mange andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Kilder: WHO, AFP, regjeringen

---


Mer fra Dagsavisen