Innenriks

Støre: Kommunene må klare å sette 400.000 vaksinedoser hver uke framover

– Nå skrur vi opp farten i vaksineringen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Oslo 20211130. 
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjør for Stortinget om status og myndighetenes håndtering av covid-19.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Vi skal få til et taktskifte, sier han.

I sin redegjørelse til Stortinget tirsdag sier statsministeren at kommunene må stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uka, i utgangspunktet ut april 2022.

Regjeringen besluttet 12. november å tilby en tredje vaksinedose til befolkningen over 18 år. I første omgang er det personer over 65 år og helsepersonell som har blitt prioritert.

– Når kommunene har gitt en oppfriskningsdose til alle over 65 år, går vi umiddelbart videre. Kommunene skal fortsette med oppfriskningsdoser til alle over 45 år, sier Støre.

Oppfriskningsdose tilbys seks måneder etter andre vaksinedose.

Før påske

– Vi planlegger for at hele den voksne befolkningen, også den mellom 18 og 45 år, skal bli vaksinert med en tredje dose før påske, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre kom tirsdag samtidig med en innstendig bønn til landets uvaksinerte.

– Mitt klare bud til alle som nå har takket nei, er: Takk ja og vaksinér dere, sa Støre fra Stortingets talerstol da han presenterte regjeringens koronastrategi.

Støre understreket flere ganger at vaksinering er det mest effektive tiltaket mot koronaviruset.

350.000 personer over 16 år er ikke vaksinert i Norge i dag, og om lag 600.000 personer har ikke tatt minst to doser, ifølge Støre.

Munnbind

Han opplyste videre at regjeringen nå anbefaler bruk av munnbind på kollektivtrafikk, i taxi og kjøpesentre for å bremse spredningen av koronaviruset. Det vil gjelde fra onsdag.

– Det innføres en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med ansatte i helsevesenet. Vi anbefaler at det brukes munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og i kjøpesentre hvor det ikke er mulig å holde avstand, sa Støre.

Han sa at regjeringen vil videreføre anbefalingen om å teste skoleelever i områder med økende smittespredning.

To innstramminger

Regjeringen kommer nå med to innstramminger i karantene- og isolasjonsregimet for å redusere trykket på helsetjenestene, varslet statsminister Jonas Gahr Støre i Stortinget tirsdag.

* Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde seg i karantene inntil du har fått negativt svar på din egen koronatest. Det gjelder enten du er vaksinert eller ikke. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt innen sju dager, mens uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hjemmetest eller annenhver dag med PCR-test.

– For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling, understreket Støre.

* Er du selv smittet, må du holde seg isolert i fem dager, ikke to som har vært gjeldende regel fram til nå. Du må også ha vært feberfri i 24 timer.

– Det vil være behov for skjerpede tiltak i visse situasjoner. Nå er vi i en slik situasjon, sa Støre.

Grensereglene

Støre opplyste videre at det jobbes med nye innstramminger i grensereglene og vil senere i dag komme tilbake med mer informasjon om dette.

Arbeidet med innstramminger i innreisereglene gjøres i tett dialog med helsemyndighetene og med andre land, sa Støre fra Stortingets talerstol da han redegjorde for regjeringens koronastrategi.

– La det ikke være noen tvil – regjeringen er beredt til å iverksette nødvendige tiltak raskt dersom situasjonen tilsier det og vi har solid faglig dekning, sa han videre.

– Ikke forholdsmessig

Men noen nedtengning blir det ikke nå.

– I dagens situasjon mener regjeringen det ikke er riktig eller forholdsmessig å be alle holde seg hjemme, sier Støre.

– Nedstengningens pris er godt dokumentert og svært høy, sa Støre da han redegjorde for regjeringens koronastrategi for Stortinget tirsdag.

Støre avviste at regjeringen vil stenge ned landet igjen og viste til at de forrige rundene med nedstengning kostet mye både i form av økt arbeidsledighet og psykisk uhelse.

Saken fortsetter under videoen

– Bedre enn de fleste andre land

Statsministeren mener også Norge har håndtert pandemien bedre enn andre land, og at vi har gode forutsetninger for å håndtere pandemien videre.

– Norge har håndtert pandemien bedre enn de fleste andre land. Nå skal vi klare å holde kontrollen gjennom vinteren, sier Støre.

Han mener Norge har de beste forutsetninger for å klare å håndtere pandemien gjennom vinteren med vaksinering, at vi har økonomiske muskler til å holde sykehus og kommuner i gang, og at vi har gode fagmiljøer.

– Vi er på vei inn i en periode der vi ikke kan regne med at smitten blir borte – den må kontrolleres. Målet er at vi kan leve med smitten uten at vi overbelaster helsetjenesten eller innfører tiltak som griper for hardt inn i livene våre, sier statsministeren.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen