Innenriks

Kjerkol: Helsemyndighetene vurderer ulike tiltak i forbindelse med den nye virusvarianten

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at helsemyndighetene nå jobber med å vurdere ulike tiltak i forbindelse med den nye virusvarianten.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier hun har den største medfølelse med dem som har mistet sine kjære. Nå har Norge passert 1.000 koronarelaterte dødsfall. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– FHI jobber nå med å innhente mer informasjon om den nye virusvarianten. Helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak, skriver hun i en epost til NTB.

NTB er kjent med at regjeringen fredag satt i møter for å vurdere situasjonen.

– Det internasjonale samfunnet bør ta et felles ansvar for å stoppe spredningen av denne nye varianten. EU-kommisjonen har foreslått å nødstanse alle flyginger fra sørlige Afrika. Norge har ingen direktefly fra Afrika, skriver Kjerkol videre.

Hun trekker videre fram at det nylig er gjort endringer i innreisetiltakene i Norge.

– Vi har nylig strammet inn på innreisetiltakene. Blant annet må alle over 16 år registrere seg før ankomst til Norge, sier hun.

Videre er det krav om negativ test før avreise, innreisekarantene og testing etter ankomst for alle reisende over 18 år fra land utenfor EØS og Schengen-området eller Storbritannia, dersom de ikke har verifiserbart koronasertifikat.

Saken fortsetter under videoen

Den nye virusvarianten som har minst 30 mutasjoner i spike-proteinet, har ført til at EU-kommisjonen har foreslått stans i flytrafikk fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland har allerede innført dette.

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk tidligere fredag ettermiddag ut og advarte mot rask innføring av nye reiserestriksjoner på grunn av virusvarianten.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen