Innenriks

Sverre Myrli (Ap) hardt ut mot partiet etter å ha blitt vraket som visepresident: – Uverdig spill

Arbeiderpartiets Sverre Myrli går hardt ut mot eget parti, etter at han ble vraket fra presidentskapet for å gjøre plass til partikollega Masud Gharahkhani.

– Det har vært et spill, og jeg vil kalle det et uverdig spill, sier Myrli og kritiserer prosessen internt i Arbeiderpartiet i valget av nytt presidentskap på Stortinget.

Myrli, som var Stortingets fjerde visepresident, blir vraket fra posten. Partiet foreslår Masud Gharahkhani som stortingspresident etter at Eva Kristin Hansen gikk av tirsdag. Kari Henriksen foreslås som visepresident.

Arbeiderpartiet har gjort det klart at de ønsker én av hvert kjønn til sine to plasser i presidentskapet.

– Unødvendig

– Jeg reagerer på virkemidlene som har blitt brukt, at det er blitt framsatt det jeg vil kalle rykter om meg. Det syns jeg var unødvendig. Det hadde vært greiere om man hadde sagt at nå stokket vi kortene på nytt, og nå bytter vi mannskap. Det kan være gode grunner for å gjøre, og det hadde jeg hatt null problemer med, sier Myrli.

– Jeg syns det er uheldig at man begynner å grave i fortiden og sette ut rykter. Det er fryktelig skadelig for et parti. Jeg hadde trodd at vi nå var over det, men noen er tydeligvis ikke ferdig med det, fortsetter han.

Det Myrli reagerer på, er at et kjæresteforhold fra hans tid i AUF er blitt brakt på banen i forbindelse med valgprosessen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Som 26-åring var han da sammen med en 18-åring, noe Myrli betegner som helt uproblematisk.

– Etter min mening var det helt vanlig forhold mellom to unge mennesker. Det er bekreftet av den det gjelder, sier han.

Myrli avkrefter at han hadde ønske om å bli president, men sier han ønsket å fortsette som visepresident. Han sier han nå ser fram til andre oppgaver på Stortinget, som menig medlem i en fagkomité.

Saken fortsetter under videoen

Avviser

Aps partisekretær Kjersti Stenseng avviser at Sverre Myrlis tidligere forhold til en AUF-er var sentralt i valget om å ta ham ut av Stortingets presidentskap.

– Rykter og spekulasjoner om andre ting har ingenting med den vurderingen å gjøre, sier Stenseng til NTB.

Hun sier partiet har gjort grundige vurderinger i å finne landets nye stortingspresident, og at Myrli måtte ut av rollen som visepresident da valget falt på Masud Gharahkhani.

Stenseng understreker at hun mener Myrli har gjort en god jobb.

– Vi mener det er riktig å ha Sverre i presidentskapet, men så er det sånn at Ap har kjønnskvotering. Så når vi innstiller på en mann, så måtte han dessverre ut av presidentskapet. Det var ikke fordi vi ikke ville ha Sverre der, sier Stenseng.

Hun sier at det var helheten som ble avgjørende for hvem de valgte til å bli stortingspresident, og avviser at dette var avgjørende.

Samtidig vedgår hun at de har gjort grundige bakgrunnssjekker av flere aktuelle kandidater.

– Vi har utfordret kandidatene våre ganske grundig, og sikkert også stilt spørsmål som kan være ubehagelige, sier hun.

Bakgrunnen for rokeringene er at Eva Kristin Hansen gikk av da politiet åpnet etterforskning i pendlerboligsaken. Ifølge administrasjonen på Stortinget er Hansen blant dem som har fått pendlerbolig på feil grunnlag, noe hun selv ikke er enig i.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: