Innenriks

Kraftig vind skaper trøbbel i store deler av Sør-Norge: – Kapasiteten er ganske sprengt

Politiet melder fredag om trær over veier og takplater som blåser av. Opprydningskapasiteten er «ganske sprengt». Det er mange innesperrede biler og personer.

Sørøst politidistrikt har fått mange meldinger om at trær har falt over veier. 
Foto fra da det var kraftig vind i Lindesnes i 2013. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Vi mottar hele tiden meldinger om trær som enten sperrer veier eller ligger delvis ut i vei. Det er en utfordring. For de som driver og rydder opp i dette, er nok kapasiteten ganske sprengt, sier operasjonsleder Tore Grindem i Sørøst politidistrikt til NTB i 17.30-tiden.

Det er meldt om flere trafikkulykker i distriktet.

Ringerike Brann- og redning melder om store utfordringer på Nes i Årdal. Det er store ressurser ute både fra brannvesen og veidrift, og nabobrannvesen bistår i ryddingen av veier.

– Vi mottar voldsomt mange meldinger om innesperrede biler og personer. Brannvesenet jobber seg oppover og nedover E16 fra Nes i Ådal. Til dere som sitter i biler og venter på hjelp: vi er på vei, skriver sentralen på Twitter.

Ferge sliter seg løs

Nødetatene i Sørøst jobber med en gammel ferge på Tinsjøen som er fortøyd til kai, men som står i fare for å slite seg løs.

– Det skal ikke være umiddelbar fare for at den sliter seg, men det er voldsomt sterk vind i området, sier Grindem.

På E18 Løkentunnelen i Holmestrand ligger et tre i sørgående kjøreretning rett etter utløpet av tunnelen.

– Det er høy fart på den strekningen, og det er en fare i seg selv. Vi prøver å få orden på det med en gang, sier Grindem, som opplyser at veien fremdeles er åpen.

Oransje farevarsel

Fra fredag morgen var det ventet lokalt kraftige vindkast fra vest og nordvest, med en hastighet på 25–30 meter i sekundet. I fjellet blir vinden kraftigere, melder Meteorologisk institutt. Instituttet anslår at vinden vil være kraftigst fredag ettermiddag, for så å avta utover kvelden.

Det er oransje farevarsel for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

Sørøst politidistrikt ber trafikanter som skal kjøre i Øvre Telemark og Nordre Buskerud, om å vurdere og utsette reisen fram til vinden roer seg. Politiet har også stengt veien mellom Hensmoen og Ringsmoen på grunn av den kraftige vinden.

Politiet i Agder har også fått melding om et tre som har blåst over en vei.

Omfattende strømbrudd

Flere bygder i Hallingdal mangler strøm som følge av uværet, melder Hallingdølen. Avisa Valdres melder at det er strømbrudd flere steder i dalføret. Etna Nett opplyser til Oppland Arbeiderblad at mellom 6.000 og 7.000 kunder mangler strøm.

Bergensbanen er stengt mellom Ål og Hønefoss på grunn av strømproblemer og trær over sporet. Det antydes at ryddejobben vil ta tid.

Det er gult farevarsel for flom i Trøndelag, og gult farevarsel for jord- og flomskred i deler av Trøndelag og Møre og Romsdal.

Takplater blåste av

I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det gult farevarsel for kraftige vindkast.

Vest politidistrikt melder fredag ettermiddag om sterk vind i Nordfjord og nordre deler av Sunnfjord. Politi og brannvesen var på stedet i Kanndalen, hvor takplater hadde blåst av en mink- og revefarm. Kanndalsvegen var midlertidig stengt på grunn av takplater i veien.

Befolkningen bes om å sikre løse gjenstander, slik som trampoliner og hagemøbler.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen