Innenriks

Stortingspresidenten trekker seg

Stortingspresident Eva Kristin Hansen opplyser til NTB at hun trekker seg i lys av politiets etterforskning av pendlersakene.

– Det har i kveld blitt kjent at Oslo politidistrikt er blitt bedt om å etterforske seks ikke navngitte stortingsrepresentanter etter oppslag i mediene. Jeg tar det for gitt at jeg er blant dem, opplyser Hansen til NTB.

– Jeg mener det er uholdbart for Stortinget å ha en stortingspresident som er under politietterforskning. Jeg har derfor kontaktet min partileder og parlamentariske leder og orientert om at jeg vil trekke meg som stortingspresident, opplyser hun videre.

Bodde ikke fast i Ski

Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) forteller i sin skriftlige redegjørelse til Stortinget at hun ikke etablerte seg fast i Ski i 2014.

I den skriftlige redegjørelsen , som ble offentliggjort torsdag kveld, forklarer Hansen at hun i 2014 kjøpte seg inn i huset til sin ektemann i Ski.

«Jeg etablerte meg ikke fast i boligen i Ski», skriver hun.

«Jeg og min ektemann fortsatte å ha husholdning og bo forskjellige steder som vi også gjorde da vi ble ordentlig etablert som kjærester.»

Støre: – Riktig at hun nå fratrer

Arbeiderpartiets leder, statsminister Jonas Gahr Støre, sier det er riktig at partiets stortingspresident går av etter pendlerboligsaken.

Statsminister Jonas Gahr Støre. Her fra en pressekonferanse i forrige uke.

– Jeg har i kveld fått beskjed av Eva at hun ønsker å trekke seg fra vervet som stortingspresident. Jeg vet at denne saken er vond for henne og at hun er lei seg. Men jeg mener det er riktig at hun nå fratrer som stortingspresident, sier Støre.

– Vi er avhengige av at folk har tillit til våre valgte politikere og til det demokratiske systemet. De ulike sakene om brudd på reglene for pendlerbolig kan bidra til å svekke denne tilliten. Nå er det avgjørende at Stortinget får ryddet opp i både regelverk og enkeltsaker, sier Støre.

– Veldig klokt

Frp-leder Sylvi Listhaug mener det er et smart valg av stortingspresident Eva Kristin Hansen å trekke seg etter politiets etterforskning av pendlersakene.

– Det er veldig klokt at hun gjør det, samtidig som jeg skjønner at det er en veldig vanskelig sak for henne. Men her var det ingen vei utenom, sier Listhaug til NTB.

Frp-leder Sylvi Listhaug.

Listhaug forteller videre at Stortinget har et felles mål i tiden fremover – å gjenreise tillit og rydde opp i det rotet og de sakene de dessverre har hatt altfor mange av, sier hun selv.

– Jeg tror nok at det blant vanlige folk ikke hadde blitt akseptert noe annet enn at hun måtte gå, og jeg tror nok at vår gruppe også ville ha kommet til den konklusjonen, sier hun videre.

Lysbakken: – Klok avgjørelse

– Det er en klok og nødvendig avgjørelse av Eva Kristin Hansen, og jeg håper hennes avgjørelse kan bidra til å skape ro rundt den prosessen som er igangsatt for å rydde opp i forholdene rundt pendlerboliger. Hun skal ha honnør for å sette hensynet til Stortinget og tilliten til de folkevalgte først, sier SV-leder Audun Lysbakken i en uttalelse sendt til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken.

– Oppryddingen må nå fortsette. Også det er avgjørende for folks tillit til de folkevalgte. Det er bra at partiene nå er enige om at sakene skal gjennomgås og at regelverket for pendlerboliger skal vurderes på nytt, legger han til.

Krever opprydning

Rødt mener det er på høy tid med en skikkelig opprydning.

– Det er viktig at toppolitikere stilles til ansvar, og at misbruk av privilegier får konsekvenser, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen.

– Nå må Stortinget få fart på en skikkelig opprydning. Vi må tydeliggjøre regelverket og stramme opp representantordningene, slik at det ikke blir mulig å eie eller disponere ulike boliger i osloområdet privat, samtidig som du får en pendlerbolig finansiert av fellesskapet. Det kan ikke være rom for flere tvilstilfeller, sier Martinussen.

Sp: – Grundig gjennomgang

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad har stor respekt for avgjørelsen Eva Kristin Hansen (Ap) har tatt om å gå av som stortingspresident.

– Senterpartiet tar Eva Kristin Hansens avgjørelse til etterretning. Det er hennes egen avgjørelse og det har vi respekt for. Hansen peker selv på at det ikke er holdbart å ha en stortingspresident under politietterforskning, sier Arnstad i en uttalelse sendt til NTB.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Hun forteller at det er en oppfatning hun deler.

– Det er viktig at vi nå får en grundig gjennomgang av denne saken og av retningslinjene for slike ordninger, sier Arnstad videre.

Harberg trer inn som leder

Svein Harberg (H) trer inn som leder av presidentskapet til en ny stortingspresident er valgt.

– Stortingspresidenten er president til ny president er valgt. Men hun trekker seg, og presidentskapet arbeider videre. Jeg trer inn som leder når stortingspresidenten ikke er til stede, så jeg skal ta det ansvaret og tre inn inntil vi får valgt ny president og har et komplett presidentskap, sier Harberg til NTB.

Svein Harberg trer inn som stortingspresident nå som Eva Kristin Hansen (til venstre) har varslet at hun vil trekke seg.

Høyres visepresident på Stortinget sier at han vil sørge for at presidentskapets arbeid med å rydde opp i pendlerboligsakene, fortsetter selv om stortingspresident Eva Kristin Hansen torsdag kveld trakk seg.

– Det er ikke unaturlig at det blir etterforskning av disse sakene. Det forholder vi oss til. Etterforskning er vanligvis en veldig god ting for å avklare skyld eller ikke-skyld. Det skal ikke vi blande oss inn i, sier Harberg.

Han sier det ikke er noen tvil om at pendlerboligsakene går på politikernes tillit løs, men sier at Stortinget er beredt på å gjøre en innsats for å gjenvinne tillit.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

Fakta om pendlerboligsaken

  • Stortinget eier 143 leiligheter i Oslo. Disse skal dekke boligbehovet til stortingsrepresentanter som er folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn 40 km i kjørelengde fra Stortinget.
  • Tirsdag ble det kjent at stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) hadde hatt pendlerleilighet, samtidig som hun fra 2014 eide bolig sammen med mannen sin på Ski, bare 29 kilometer fra Stortinget. Hun hadde da folkeregistrert adresse i en leilighet eid av partifelle Trond Giske i Trondheim. Først i 2017 meldte hun flytting til Ski og sa opp pendlerleiligheten.
  • Torsdag kveld trakk Hansen seg fra vervet. Det skjedde like etter at Oslo politidistrikt meldte at de åpner bedragerietterforskning av pendlerboligsakene etter opplysninger om at minst seks navngitte stortingsrepresentanter kan ha feilpraktisert reglene.
  • 5. september avslørte Aftenposten at KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad hadde bodd gratis i pendlerleiligheter i Oslo. Han hadde folkeregistrert adresse hos foreldrene i Agder fra 2009 til november 2020. Samtidig har han eid og leid ut halvpart av en tomannsbolig på Lillestrøm.
  • Ropstad gikk av som statsråd og partileder 18. september, etter at det ble kjent at han også hadde fått tilgang til en gratis statsrådsbolig uten å betale skatt av fordelen.
  • Aftenposten har også meldt om flere andre politikere med pendlerleilighet fra Stortinget som samtidig eier boliger som de leier ut i Oslo. Det er flere representanter som er eller har vært registrert bosatt hos foreldrene og fått pendlerbolig. Dersom man ikke har utgifter til egen bolig er regelen at man skal skatte av fordelen med gratis bolig. Dette har vært praktisert ulikt.
  • Riksrevisjonen har varslet at de vil gjennomgå pendlerboligsakene. Stortingets administrasjon skal også gå gjennom alle enkeltsaker om mulige brudd på reglene.
  • Stortinget har i tillegg satt ned et eksternt utvalg som skal gjennomgå regler, retningslinjer og praksis.

Kilder: Aftenposten, NTB, Stortinget

---



Mer fra Dagsavisen