Innenriks

Rasmus Hansson: – Stortingspresidenten bør trekke seg

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson ber stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) trekke seg etter at hun brøt reglene for pendlerboliger

Bildet er av Rasmus Hansson som står på en talerstol. Han er innendørs. Til høyre for ham er det et flagg med logoen til Miljøpartiet De Grønne.

– Hun har vel ikke gjort noe mer galt enn andre, men hun sitter i landets nest høyeste verv. Den som sitter der, må ta ekstra mye ansvar og vise at nå skal vi ha slutt på den lettvinte misforståelseskulturen med privilegier på Stortinget. Hun bør vise det med å trekke seg, sier Rasmus Hansson til NRK.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener stortingspresident Eva Kristin Hansen på eget initiativ bør vurdere sin stilling.

– Hun bør vurdere sin stilling. Og vi ønsker at hun kommer til Stortinget og redegjør for saken, sier Listhaug til NTB.

Listhaug vil likevel ikke gå så langt som til å kreve at Hansen går av nå.

– I første omgang nå mener vi at hun på eget initiativ bør vurdere sin stilling, og så bør hun komme til Stortinget og redegjøre.

Høyres parlamentariske nestleder Henrik Asheim ber stortingspresident Eva Kristin Hansen svare på alle spørsmål om pendlerboligsaken.

– Det er viktig at stortingspresidenten legger alle kort på bordet, stiller opp i mediene og svarer på de spørsmål hun blir stilt, sier Asheim i en skriftlig uttalelse om saken.

Asheim mener det er «uheldig» at Hansen, som har påtatt seg ansvaret med å rydde opp i denne typen saker, må beklage få uker etter at hun er valgt selv.

– Da Stortinget åpnet i høst, var presidenten tydelig på at Stortinget må rydde opp i pendlerboligregelverket. Det er viktig at dette gjøres på en måte som er transparent, og som skaper tillit i befolkningen, sier han.

Fortsatt tillit

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud sier stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) har handlet i god tro i pendlerboligsaken.

– Det er en krevende sak, sier Aasrud til NTB.

– Hun har vært i god tro og ment at hun har gjort ting riktig. Så viser det seg, for henne som for mange andre, at det har vært uklart hvordan regelverket har vært å forstå, fortsetter hun.

Aasrud bekrefter overfor NTB at Arbeiderpartiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

– Ja, det har vi. Men det er en situasjon der det er viktig at vi får klargjort reglene.

Aasrud sier Hansen orienterte henne onsdag kveld, før Adresseavisen publiserte sin artikkel. De to snakket også sammen torsdag.

– Sånne saker er ikke bra for oss på Stortinget. Jeg skjønner at folk stiller spørsmål ved det, sier Aasrud.

Støttes av Sp

Også Senterpartiet har tillit til stortingspresidenten etter pendlerboligsaken.

– Vi registrerer at Eva Kristin Hansen har beklaget denne saken, og vi har fortsatt tillit til Hansen som stortingspresident, skriver Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til NTB.

– Når det gjelder det pågående arbeidet med gjennomgang av pendlerboligordningen så regner vi med at presidentskapet og Stortingets administrasjon vil vurdere den videre innretningen på dette arbeidet, skriver Arnstad.

Bodde på Ski

Det var tirsdag kveld at Adresseavisen skrev at Eva Kristin Hansen (Ap), som ble valgt til stortingspresident i oktober, i 2014 etablerte seg med sin mann i deres felles bolig på Ski, 29 kilometer fra Oslo. Adressen hun oppga til Stortinget, var en leilighet i Trondheim, hvor hun leide en hybel hos Trond Giske. Reglene krever at du bor minst 40 kilometer unna Stortinget for å få pendlerbolig.

I en epost til Adresseavisen beklaget Hansen.

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skrev hun.

Ville gjenreise tilliten etter pendlerrot

Som stortingspresident har Eva Kristin Hansen det øverste ansvaret for sakene der stortingsrepresentanter har innrømmet å ha misforstått pendlerregler etter avsløringene i Aftenposten i høst.

Da Hansen tok over som stortingspresident 9. oktober, sa hun til NTB at det blir en hovedoppgave for presidentskapet å gjenreise tilliten til Stortinget, blant annet etter avsløringene rundt pendlerboligene.

– Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere, sa hun.

Nå har hun altså selv innrømt at hun er blant politikerne som ikke har fulgt reglene for pendlerboliger, etter å ha blitt konfrontert med opplysninger, blant annet fra Eiendomsregisteret, av Adresseavisen.

Saken fortsetter under videoen

Rødt ber om forklaring

I en kommentar i Adresseavisen skriver politisk redaktør Siv Sandvik at det er vanskelig å forstå hvorfor Hansen ikke har begynt å rydde opp før avisen tok kontakt.

«Det er ikke bare flaut, det vitner om mangel på forståelse av hva som skal til for å gjenreise tilliten. (...) Men meldte ikke behovet for selvransakelse seg da Aftenposten satte flomlyset på både regelverk og regelbrudd?»

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt krever at Hansen legger fram en grundig forklaring på hva som skjedde rundt pendlingen.

– Det er stortingspresidenten som skal rydde opp nå på vegne av ganske mange representanter som har misforstått, inkludert seg selv, og da trenger vi å vite hvordan stortingspresidenten har agert i denne situasjonen. Det er forskjell på om det er en aktiv tilpasning eller en ren misforståelse. Det vet vi ikke nå, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen