Innenriks

Stortingspresidenten beklager – sier hun har misforstått reglene om pendlerbolig

Stortingspresident Eva Kristin Hansen sier hun har misforstått pendlerreglene. Hun bodde på Ski, men oppga en adresse i Trondheim, skriver Adresseavisen.

Eva Kristin Hansen (Ap) ble lørdag valgt til ny stortingspresident. Nå lover hun å ta grep for å sikre at tilliten til politikerne ikke forvitrer etter den siste tidas mange avsløringer knyttet til stortingsrepresentantenes økonomiske goder. Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skriver Eva Kristin Hansen i en epost til Adresseavisen via sin rådgiver tirsdag ettermiddag.

I 2014 etablerte stortingspresident Eva Kristin Hansen seg med sin mann i deres felles bolig på Ski, 29 kilometer fra Oslo. Adressen hun oppga til Stortinget, var Trond Giskes leilighet i Trondheim, hvor hun leide en hybel. Reglene krever at du bor minst 40 kilometer unna Stortinget for å få pendlerbolig.

Først 9. oktober i 2017, to dager etter at Stortinget ble konstituert og hun ble valgt inn i presidentskapet, meldte hun flytting til Ski. Da sa hun opp pendlerboligen i Oslo. Det skriver Aftenposten.

– Behov for regelendring

Adresseavisens opplysninger er korrekte, bekrefter Hansen i en epost til avisa.

«Jeg har hele tiden vært sikker på at jeg har fulgt reglene for tildeling av pendlerbolig. Jeg har heller ikke fått noen tilbakemelding fra administrasjonens side når jeg har rapportert underveis. Sett i ettertid, ser jeg at administrasjonen skulle hatt informasjon om boligen i Nordre Follo», skriver Hansen.

Hun mener dette viser at det er behov for en endring av reglene, slik at disse ikke er til å misforstå.

I eposten fra Hansen står det også at Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at flere representanter har misforstått regelverket, og at administrasjonen derfor ikke vil gjøre noe mer med Hansen sin sak.

Skulle rydde opp

Ap-politikeren overtok som stortingspresident i en tid preget av omfattende avsløringer i pressen knyttet til representantenes økonomiske goder, spesielt pendlerboliger og etterlønn.

Hansen gjorde det da til en hovedoppgave for det nye presidentskapet å ta tak i disse sakene.

– Jeg tror vi må jobbe hardt for å gjenreise tilliten til Stortinget blant folk. Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere, sa hun den gang til NTB.

Ap-ledelsen taus

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i september at det var behov for å rydde opp i reglene om pendlerboliger for stortingsrepresentanter. Han sa da at reglene er uklare, noe Stortinget selv også har bekreftet.

Tirsdag er Ap-ledelsen tilbakeholdne med å kommentere den nye saken.

– Jeg viser til Eva Kristins egne uttalelser og beklagelse, og vi har ikke noen ytterligere kommentar utover det, svarer kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Aps stortingsgruppe på NTBs spørsmål om noen i partiledelsen kan kommentere saken.

Frp krever handling

Frp-leder Sylvi Listhaug sier stortingspresidenten raskt må rydde opp i pendlerboligsaken.

– Vi forutsetter at alle følger lover og regler også når det gjelder pendlerboliger. Dersom stortingspresidenten ikke har gjort dette, forutsetter vi at hun rydder opp, sier Listhaug til NTB.

– Det er svært uheldig at det kommer enda en sak på dette. Det må ryddes opp i regelverket og disse sakene. Det haster fordi de skader tilliten til Stortinget, sier Listhaug.

– Tar kaka

Finanspolitisk talsperson og nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, sier at partiet hele tiden har krevd strengere regler, men at de er blitt nedstemt tidligere.

– Å flytte inn på gutterommet til Trond Giske tar virkelig kaka. Hvis dette er en ren misforståelse, betyr det at politikere med millionlønn oppriktig tror at de skal ha rett på gratis bolig samtidig som de bor i en helt normal reiseavstand til jobb, sier Martinussen til NTB.

– Det sier alt om hvor blinde man kan bli på egne privilegier, og hvorfor Rødt hele veien har krevd tydeligere og strengere regler. Våre forslag har dessverre blitt nedstemt tidligere, men med disse avsløringene kan ingen med samvittigheten i behold avvise behovet for innstramminger, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!