Innenriks

SV og MDG mener Norge bør delta i oljestopp-allianse

Norge bør delta i en ny dansk-ledet allianse som skal jobbe for å få slutt på produksjon av olje og gass, mener SV og MDG.

Beyond Oil and Gas Alliance (Boga) ble lansert på klimatoppmøtet i Glasgow torsdag. Det er Danmark og Costa Rica som står i spissen for initiativet. Også Sverige, Frankrike og Irland deltar.

Et av hovedmålene er å jobbe for å fase ut produksjon av olje og gass på en ordnet måte. Danmark vedtok i fjor å stanse all leting etter mer olje i den danske delen av Nordsjøen.

– Jeg mener vi bør slutte oss til denne alliansen, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB. Han viser til at SV ønsker å avslutte all ny letevirksomhet på norsk sokkel.

– Det er uhyre spennende og viktig at vi nå får en internasjonal allianse som ber land om å la olje og gass bli liggende. Det er historisk og har ikke skjedd før, legger han til.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har slått fast at det ikke er aktuelt for regjeringen å melde Norge inn i alliansen. MDG mener imidlertid at innmelding kan være i tråd med regjeringens erklærte målsettinger.

– Jonas Gahr Støre mener at store investeringer i norsk olje og gass er en viktig del av en vellykket overgang til fornybar energi. Dersom han virkelig mener det, står det ingenting i veien for at Norge skal greie å forhandle fram et medlemskap i Boga-alliansen, som nettopp har som mål å sørge for et vellykket, globalt grønt skifte, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg.

Mer fra Dagsavisen