Innenriks

Ap dropper egne 100-dagersløfter

I det nye budsjettet dropper Støre-regjeringen sju av de 40 løftene i Arbeiderpartiets 100-dagersplan.

Oslo 20211108. 
Statsminister Jonas Gahr Støre i salen mens finansministeren legger fram sine endringsforslag til statsbudsjettet for 2022 for Stortinget.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Av Bibiana Piene og Marius Helge Larsen

Før valget la Ap fram en liste på 40 punkter som Ap-leder Jonas Gahr Støre lovet å jobbe for å innfri innen hundre dager om han fikk velgernes tillit.

NTB har foretatt en gjennomgang av 100-dagersplanen målt mot regjeringens forslag til statsbudsjett.

Mens 15 av de 40 løftene regnes som ikke budsjettrelevante, viser gjennomgangen at av de resterende 25 er bare sju helt innfridd.

Åtte punkter er delvis innfridd, mens det hersker usikkerhet rundt tre av dem.

Ikke feriepenger eller elbilmoms

Sju saker har Støre-regjeringen valgt å slå en foreløpig strek over og ikke prioritere i neste års budsjett for å få dem gjennomført i løpet av 100-dagersperioden.

Blant disse er:

* gjeninnføring av feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige

* innføring av fem timer gratis kjernetid i skolefritidsordningen for alle førsteklassinger

* forbedring av ordningen med brillestøtte for barn

* innføring av en tannhelsereform

* moms på de dyreste elbilene.

Overfor NTB tirsdag viste arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) til at gjeninnføring av feriepengetillegget i 2022 ville ha kostet 1,6 milliarder kroner.

– Det var utelukkende helhetlige økonomiske hensyn som gjorde at det ikke lot seg innpasse i tilleggsproposisjonen. Feriepenger på dagpenger er fortsatt en viktig sak for denne regjeringen, slo hun fast.

Innfrir sju løfter

Sju løfter er innfridd, herunder økt pendlerfradrag – der egenandelen er blitt redusert med 1.000 kroner mer enn det Ap lovte i valgkampen.

Maksprisen i barnehagen er redusert med 265 kroner til 3.050 kroner. Og som lovet øker regjeringen CO2-avgiften samtidig som pumpeprisen på bensin og diesel skjermes.

Støre-regjeringen innfrir også delvis Ap-planen på åtte punkter. Blant annet økes fagforeningsfradraget – med halvparten av det partiet lovet i 100-dagersplanen.

Ap lovte også at åtte av ti ville få mindre skatt, mens fasiten viser at dette gjelder to av tre.

Fikk Sp med

Det hører med til historien at Ap etter forhandlingene i Hurdal erklærte seg strålende fornøyd med å ha fått Senterpartiet med på 37 av de 40 punktene i 100-dagersplanen.

– Fasiten er mildt sagt imponerende og vitner om en enorm laginnsats: 37 av 40 punkter er haket fullt og helt av. Mange steder er formuleringen i plattformen identiske med formuleringene i planen, skrev Ap i et pressenotat da regjeringsplattformen ble lagt fram.

På bare tre punkter led Ap nederlag, blant annet på punktet om abort.

Forsvarer budsjettet

Da budsjettet ble lagt fram i Stortinget mandag, forsvarte Støre seg mot kritikken med at det rett og slett ikke var tid.

– Vi klarer ikke å rette opp alt etter åtte år på tre uker. Det må jeg bare erkjenne, sa Støre.

Selv om Ap ikke selv har prioritert flere av sine egne valgløfter, kan det tenkes at forhandlingene med SV kan føre til at for eksempel feriepenger for permitterte likevel ligger inne når det endelige budsjettet skal vedtas i Stortinget før jul.

Saken fortsetter under videoen

Pensjon og ABE

Både Ap og Sp har i tillegg vært høyt på banen i flere andre saker som ikke er nevnt i 100-dagersplanen. Blant annet har pensjon fra første krone lenge har vært en kampsak for begge partiene.

Men heller ikke dette er det funnet rom til i budsjettet.

I tillegg videreføres ordningen med ostehøvelkutt, den såkalte ABE-reformen. Den gir alle offentlige etater et flatt kutt i budsjettet på 0,5 prosent.

Så sent som i oktober lovte Tajik at ostehøvelen skulle ned i skuffen.

– Om du skal endre på det, må du inn på flere hundre budsjettposter. Det var ikke teknisk mulig. Vi skal jobbe ut en bedre ordning som er mer treffsikker, men det klarte vi ikke første året, sier Støre til VG.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen