Innenriks

Kjerkol: Vil følge opp råd om tiltak raskt når de kommer

Helseminister Ingvild Kjerkol sier hun raskt vil ta stilling til råd om nye nasjonale koronatiltak dersom de kommer. Helsedirektøren varsler at det vil skje.

Helsedirektøren gikk tirsdag ut og varslet at det vil komme råd om nasjonale tiltak. Han nevnte stikkprøvekontroller på grensen og tiltak rundt uvaksinert helsepersonell med pasientkontakt.

Det bør helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) følge opp raskt, mener Høyre.

– Signalene fra helsedirektøren i dag om tiltak for uvaksinert helsepersonell er svært betimelig og jeg håper helseministeren vurderer de rådene som kommer raskt og iverksetter, sier leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen (H), til NTB.

Vil reagere raskt

– Vi har gitt et oppdrag til etatene våre om å fortløpende vurdere behovet for regionale og nasjonale tiltak. Dersom vi får anbefalinger om dette, vil vi raskt ta stilling til det, sier Kjerkol (Ap) til NTB.

Hun sier at Helsedepartementet følger situasjonen nøye sammen med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

– Flere kommuner har allerede iverksatt tiltak og varsler flere tiltak dersom situasjonen ikke bedrer seg. Det er svært viktig at kommuner med utbrudd ikke nøler med å ta grep, og innføre lokale tiltak når dette er nødvendig, gjentar Kjerkol.

Stigende tall

Den siste tiden har både tallet på smittede og innlagte på sykehusene med koronavirus økt. Det siste døgnet er det registrert 1.532 koronasmittede i Norge, mens antall innlagte koronapasienter på norske sykehus tirsdag var 187.

– Nå ser vi at kurvene er på full fart oppover og det vil i løpet av kort tid påvirke den planlagte aktiviteten i sykehusene, og gå utover mange andre pasienter. Derfor er det nødvendig å gå gjennom hele tiltakskjeden og se om vi ikke kan justere litt på det, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Han sier det ikke er snakk om å gå tilbake til nedstenging slik det var, men heller at det vil være noen tiltak som hindrer at vi får så mye smitte.

Mer fra Dagsavisen