Innenriks

Den tyske presidenten besøkte Utøya

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besøkte Utøya sammen med statsminister Jonas Gahr Støre fredag.

Den tyske forbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier la ned roser ved minnesmerket på Utøya da han og statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Utøya. Foto: Heiko Junge / NTB

I om lag to timer ble Steinmeier og kona Elke Büdenbender vist rundt på øya, med et stort pressebud av især tyske journalister på slep.

Særlig omvisningen i Hegnhuset virket å gjøre inntrykk. Bygningen er læringssenteret på Utøya og er bygget rundt Kafébygget der 13 personer ble drept under terrorangrepet i 2011.

Steinmeier bladde i minneboken over de drepte og delegasjonen benyttet anledningen til å markere bursdagen til Johannes Buø, som bare var 14 år gammel da han ble drept. Han var et av de yngste ofrene på Utøya. Fredag skulle han blitt 25 år.

Steinmeier og Büdenbender la også ned en krans ved minnesmerket på øya og satte inn roser ved navnet til Buø.

Presidenten fikk også møte flere overlevende, deriblant AUF-leder Astrid Hoem. Han roste måten Utøya samtidig brukes til læring og til å minnes.

– Det dere har gjort her, er ikke bare imponerende, men det berører oss dypt. Dere har bygget det nye uten å ødelegge det gamle, sa han.

Saken fortsetter under videoen

Også i Tyskland må vi befatte oss med ekstremisme, sa han og viste blant annet til flere angrep de siste årene. Blant annet nevnte han angrepet i Hanau utenfor Frankfurt i februar 2020, da ni personer med fremmedkulturell bakgrunn ble skutt og drept.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen