Innenriks

Ny rapport: Oslo har flere sjømatansatte enn Lofoten og Vesterålen

Oslo er byen med flest ansatte i norsk sjømat. Her arbeider 8.000 personer med sjømat, mens det i Nordland jobber 10.000 med sjømat, ifølge en ny rapport.

– Det er mange selskaper med hovedkontor i Oslo, og mange leverandørbedrifter i Oslo som nyter godt av sjømatnæringen, sier seniorforsker Roy Robertsen ved Nofima til E24.

Han har ledet prosjektet der forskere fra Nofima, Menon Economics og Norce har undersøkt hvor verdiskapningen i norsk sjømat skjer.

Rapporten viser at ingen fiskevær i Lofoten eller Finnmark kommer med på topp 20-lista over Norges største sjømat-kommuner. Firmaer med hovedkontor i Oslo, Bergen og Ålesund sitter igjen med stor del av verdiskapningen, til tross for at mye av torsken og laksen slaktes i nord.

Etter Oslo er det flest ansatte i sjømatnæringen i Ålesund, Frøya og Bergen.

Blant de 20 kommunene med flest ansatte i sjømatnæringen ligger fem i Nord-Norge, mens seks av de 20 kommunene med størst verdiskapning fra sjømat ligger i Nord-Norge.

Senja har blitt Norges største laksekommune, med over en milliard kroner i året i verdiskapning fra oppdrett. Alta er på topplisten over flest ansatte i oppdrettsnæringen, mens Øksnes og Hadsel i Vesterålen er blant kommunene med flest ansatte i fiskeindustrien.

I alt 94.000 ansatte jobber med sjømat, der halvparten arbeider direkte med sjømat og halvparten leverer indirekte tjenester til sjømatbedrifter, ifølge rapporten. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen