Innenriks

FHI mener ny smittebølge i vinter er sannsynlig

Det er sannsynlig at vi får en ny smittebølge i koronapandemien gjennom vinteren, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Oslo 20201028. 
Direktør i FHI Camilla Stoltenberg på torsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Ut fra en samlet vurdering mener vi det er sannsynlig at vi får en bølge gjennom vinteren, men ikke like stor som scenarioet med 60 innlagte hver dag. Men dette vet vi ikke, så vi må være forberedt også på en større bølge enn det vi regner med at vi kan håndtere og forebygge greit, sa Stoltenberg på regjeringens koronapressekonferanse torsdag.

To scenarioer

Situasjonen med 60–70 innlagte hver dag er ett av to scenarioer som FHI har utarbeidet. Det andre scenarioet viser ingen ny bølge i det hele tatt. Scenarioene er modellert, basert på matematiske beregninger.

– Husk også at i en vanlig, hard influensasesong har vi hatt omkring 60 eller enda flere innleggelser per dag i perioder, minnet Stoltenberg om.

Hun tilføyde at de fortsetter å følge situasjonen nøye.

– Ny info og kunnskap bidrar stadig til å innsnevre usikkerheten om de nærmeste ukene, sa hun.

Saken fortsetter under videoen

Problematisk med flere virusutbrudd

FHI anslår at helsevesenet klarer seg godt gjennom vinteren dersom antallet innleggelser ved luftveisvirus ikke går særlig over 60 innleggelser i døgnet. Men dersom flere virusbølger slår til på samme tid, kan det bli vanskelig for sykehusene.

– Det å ha 60 innleggelser per dag har man tidligere klart under den ordinære influensasesongen i 2017/2018. Men hvis det summerer seg opp med en hard influensasesong, RS-virus og eventuelle andre luftveisvirus, som gir, eller kan gi, sykehusinnleggelser, så er det klart at vi har et stort problem, en stor utfordring, sier Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Hun sier det blir avgjørende å hele tiden følge med på det samlede smittebildet i samfunnet. Veldig mange av dem som er innlagt på norske sykehus nå, er ennå ikke vaksinert mot koronavirus.

– Men det er ganske få som er uvaksinert, så blant dem som er innlagt på sykehus nå, er det flere som er fullvaksinert enn uvaksinert, sier Stoltenberg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen