Innenriks

Kongsberg-siktet avhørt på nytt – nye vitner kalt inn

38-åringen som er siktet for Kongsberg-drapene, ble mandag avhørt på nytt av politiet. Samtidig blir stadig nye vitner kalt inn til avhør.

Kongsberg-siktede ble avhørt på nytt mandag, opplyser politiinspektør Per Thomas Omholt. Fem personer ble drept og tre skadd på Kongsberg onsdag 13. oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det er gjennomført et nytt avhør av siktede, sier politiinspektør Per Thomas Omholt til NTB mandag ettermiddag.

Verken Omholt eller den siktede mannens forsvarer, Fredrik Neumann, ønsker å si noe om avhørets lengde eller innhold.

Etter noen innledende avhør kort tid etter drapet ble 38-åringen innlagt på lukket helseavdeling fordi hans tilstand var forverret etter pågripelsen. Politiet avventet derfor en periode nye avhør, før dette igjen kunne gjenopptas i forrige uke. Det forrige avhøret av mannen dreide seg om motiv og i hvilken grad angrepet var planlagt.

Politiets etterforskning dreier seg nå i stor grad om å kartlegge alt som skjedde i tiden før angrepet onsdag 13. oktober, forklarer politiinspektøren.

– I hovedtrekk så skuer vi mer bakover i tid nå, selv om vi fremdeles bruker tid på hendelsesforløpet. Selve hendelsesforløpet har vi rimelig god kontroll på nå, sier Omholt.

Stadig nye vitner

Politiet har snakket med over 200 personer i forbindelse med etterforskningen, hvorav 90 av dem er formelt avhørt som vitner, og minst 11 er formelt avhørt som fornærmet.

Det blir fortløpende kalt inn helt nye vitner i saken, særlig for å kartlegge 38-åringens fortid, forklarer politiinspektøren.

– Det dreier seg om siktedes atferd, oppførsel, familie og folk som har en relasjon til siktede. Vi ønsker å vite mer om siktedes bakgrunn, tanker og hva han har gjort tidligere, sier Omholt.

Politiet har gjort en rekke beslag i saken, og de foretar nå elektroniske analyser fra databeslag. I tillegg kartlegger de 38-åringens nettaktivitet, som politiet tidligere har karakterisert som begrenset.

Politiaksjonen skal evalueres

Et eget evalueringsutvalg skal granske politiaksjonen som fant sted om kvelden da angrepet skjedde onsdag 13. oktober. Dette arbeidet er fremdeles tidlig i prosessen, forklarer pressevakt Roar Hansen i Politidirektoratet.

– Vi har ikke kommet riktig i gang med det ennå, men regner med at vi starter opp arbeidet i løpet av denne uken, sier Hansen til Laagendalsposten.

Det skal også kanskje gjennomføres en rekonstruksjon av det dramatiske angrepet, ifølge politiinspektør Omholt.

– I alle alvorlige straffesaker så vurderer man om man skal gjennomføre slik rekonstruksjon. Om det er behov for det, avhenger av bevissituasjonen, sier Omholt til NTB.