Innenriks

Boligeiere må forberede seg på økende boutgifter framover

Dyrere strøm er bare begynnelsen på økende bokostnader fremover, mener organisasjonen Huseierne. De ber boligeiere forberede seg på trangere økonomiske tider.

Høyspentledning i Lillomarka i Nittedal. Foto: Paul Kleiven / NTB

Tidligere i oktober la organisasjonen fram en prognose som viser at bokostnadene vil stige med rundt 30 prosent de neste årene, melder NRK.

– Boliglånsrenta er den store kostnaden for mange. Den går oppover og kommer nok til å være høyere enn den er i dag. Vi får også høyere strømpriser. Det har vi allerede merket i høst, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Phil hos Huseierne.

Også dyrere forsikringer, økte kommunale utgifter og større vedlikeholdsutgifter på grunn av et våtere klima vil bidra til økte bokostnader.

Phil mener det er et faresignal når det å kjøpe en bolig ikke blir den største utfordringen, men det å bo og bli værende der.

Også forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea er bekymret, og mener at lavlønnsyrker og småbarnsfamilier vil merke det mest.

Saken fortsetter under videoen

Hun anbefaler boligeiere å reforhandle avtaler både med banker, forsikringsselskap og strømleverandører, og å gå gjennom eget forbruk, mens Phil ber politikere om å være oppmerksom på konsekvensene av å øke kommunale avgifter.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen