Innenriks

Listhaug: Politikk handler om mer enn klima

Det finnes politiske utfordringer som ikke handler om klima, understreker Frp-leder Sylvi Listhaug.

Frps partileder Sylvi Listhaug holder tale under Fremskrittspartiets landsstyremøte på The Hub i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I kjent stil hamret Listhaug løs mot de andre partienes klimafokus i politikken da hun lørdag holdt sin første tale til partiets landsstyre etter valget.

– Når ordet klima er inne i bildet, renner pengene ut av statskassen. I stadig økende grad er nær sagt alle partier utenom Frp blitt partier for klimaeliten og klimalobbyistene, hevdet Frp-lederen.

I talen stilte hun dette opp mot en av partiets kjernesaker, nemlig bedre tilgang til dyre medisiner og behandlinger.

– Mens de andre partiene store sett bare er opptatt av klima morgen, middag og kveld, dør og lider mennesker i Norge fordi Norge ikke har råd til å ta i bruk de nyeste og beste medisinene og behandlingsmetodene, framholdt hun.

Ifølge Listhaug er Norge en sinke på området.

– Det rammer vanlige folk. Derfor forventer vi at det tas tak i dette. Frp kommer ikke til å gi seg før Norge ligger i front med å ta i bruk nye medisiner og behandlingsmetoder, slo hun fast.

Overdøver

Også i valgkampen overdøvet klimasaken andre saker, ifølge Listhaug, som blant annet peker på pensjonistene.

– Mens norske politikere bruker ropert om «klimakrise», er nesten halvparten av eldre på sykehjem underernært.

– Mens mediene og politikerne snakker og skriver side opp og side ned om klima, opplever mange innbyggere i Norge å bli sviktet når de trenger hjelp fra fellesskapet som mest. Ordninger og systemer fungerer ikke. Dette skal Frp ta tak i, lover hun.

– Ikke skamme oss

Frp-lederen sier også at hun vil ha slutt på det hun omtaler som «offentlig sløsing».

– Det er penger til bistand og til symbolske klimatiltak, sier hun og avviser blankt at et tiltak som å stanse leting etter olje og gass vil kunne ha effekt internasjonalt.

– Da ville nok sjeiker i Midtøsten og andre olje- og gassproduserende land ha gnidd seg i hendene, sier hun.

– Hvilket ansvar har Norge i å gå foran som et godt eksempel internasjonalt?

– Vi skal ikke skamme oss over at vi har tjent oss rike på olje. Men vi må se helheten i dette, noe som er fullstendig mangelvare i en del partier. De må ta realitetene innover seg. Utslippene kan gå opp om vi stenger olje- og gassproduksjonen, sier hun.

Vil ha lederrolle

Tida framover skal Frp bruke på å bygge seg opp og bli det ledende opposisjonspartiet, fastslår Listhaug.

– Vi skal ta lederrollen. Det er nå jobben starter med å bygge oss opp mot kommunevalget i 2023. Og nå starter oppkjøringen mot 2025, der målet er å få byttet ut sosialistene, sier Frp-lederen.

I årets valg endte Frp med 11,6 prosent, en nedgang på 3,6 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg.

I den drøyt 40 minutter lange talen rettet hun også et solid spark til sin tidligere regjeringspartner Høyre.

– En tredobling av CO2-avgiften som er vedtatt, og som Senterpartiet nå er med på, vil fort gi utflagging av industriarbeidsplasser og et fattigere Norge. At Høyre har stått i spissen og foreslått dette, er ufattelig, sier Listhaug.

– Det er smått absurd å lese at politikere i Høyre er skuffet over at ikke SV er med i regjeringen, sier hun.