Innenriks

POD: Oppdragsmengden knyttet til psykiatrien er en utfordring for politiet i hele Norge

I 2017 ble det vanskeligere å underlegge pasienter tvungen psykisk helsehjelp. Det kan ha gjort samfunnet mer utrygt, mener beredskapsdirektøren i POD.

– Det er en lovendring med de beste intensjoner, men kan den ha ført til en reduksjon i tryggheten i samfunnet? Vi har ikke svar på det, men det er grunnlag for å ta debatten, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet (POD) til VG.

I 2017 ble det blant annet innført krav om at pasienter må mangle samtykkekompetanse for å underlegges tvungen helsehjelp i psykiatrien, med mindre vedkommende er til fare for eget eller andres liv og helse.

Etter dette har politiet opplevd en markant økning i antall oppdrag knyttet til psykiatri. I 2016 hadde politiet 37.130 slike oppdrag, mot 53.219 i fjor. Det tilsvarer en økning på drøye 43 prosent.

– Økningen i psykiatrioppdrag oppleves som en utfordring i hele Politi-Norge. Bildet som tegner seg nå, er så markant negativt med tanke på utviklingen at vi er nødt til å ta opp denne debatten, sier beredskapsdirektøren.

En diskusjon om psykisk helsevern har oppstått i kjølvannet av drapene på Kongsberg i forrige uke. 13. oktober drepte Espen Andersen Bråthen (37) fem mennesker med stikkvåpen i Kongsberg.

Saken fortsetter under videoen

Politiets hovedhypotese er at han var psykisk syk under angrepet. Flere av hans barndomskamerater har sagt at han ikke fikk nødvendig hjelp for sine psykiske vansker.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen